Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem

Ten pasztet to wspaniałe zastosowanie gotowanej jarzyny z rosołu i kurczaka Tajski rosół eliksir młodości. Często nie wiemy co z nimi zrobić, a przecież można naprawdę fajnie je wykorzystać i zaoszczędzić trochę naszego cennego czasu. 🙂 Pasztet idealnie nadaję się na kanapki, dodatek do sałatki czy na lunch do pracy.

SKŁADNIKI:
  • Ugotowana włoszczyzna z rosołu (ćwiartka kapusty włoskiej, por, kawałek selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, cebula i czosnek)
  • Obrane mięso z kości kurczaka z 3 porcji rosołowych
  • Słonecznik – 1 szklanka
  • Płatki owsiane bezglutenowe – 1/2 szklanki
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • Papryka czerwona – 1/2 łyżeczki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Chili – szczypta
  • Sól morska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C.
  2. Do blendera wrzucamy całą jarzynę z rosołu, obrane mięso z porcji rosołowych, czosnek, kurkumę, czerwoną paprykę, chili, sól i pieprz.
  3. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  4. Następnie dodajemy płatki owsiane i słonecznik. Wszystko razem mieszamy – konsystencja powinna być dość zwarta. Jeśli nie jest, to dodajemy jeszcze płatków owsianych i słonecznika.
  5. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy słonecznikiem po wierzchu.
  6. Zapiekamy przez około 1 godzinę.
  7. Następnie wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż pasztet wystygnie. 🙂

Pasztet ten można z łatwością przerobić na swoje ulubione smaki dodając ulubionych przypraw czy ziół.
Osobiście bardzo lubimy używać dużej ilości czosnku, kurkumy i chili. Przyprawy te mają wspaniałe właściwości zdrowotne i warto je dodawać do wielu potraw. 🙂
Czekamy na Waszą ulubioną wersję pasztetu. 😉

Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem

Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem

Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem