Przekąski
Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem
Ten pasztet to wspaniałe zastosowanie gotowanej jarzyny z rosołu i kurczaka Tajski rosół eliksir młodości. Często nie wiemy co z nimi zrobić, a przecież można naprawdę fajnie je wykorzystać i zaoszczędzić trochę naszego cennego czasu. 🙂 Pasztet idealnie nadaję się na kanapki, dodatek do sałatki czy na lunch do pracy.
SKŁADNIKI:
- Ugotowana włoszczyzna z rosołu (ćwiartka kapusty włoskiej, por, kawałek selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, cebula i czosnek)
- Obrane mięso z kości kurczaka z 3 porcji rosołowych
- Słonecznik – 1 szklanka
- Płatki owsiane bezglutenowe – 1/2 szklanki
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Papryka czerwona – 1/2 łyżeczki
- Czosnek – 2 ząbki
- Chili – szczypta
- Sól morska – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C.
- Do blendera wrzucamy całą jarzynę z rosołu, obrane mięso z porcji rosołowych, czosnek, kurkumę, czerwoną paprykę, chili, sól i pieprz.
- Wszystko blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy płatki owsiane i słonecznik. Wszystko razem mieszamy – konsystencja powinna być dość zwarta. Jeśli nie jest, to dodajemy jeszcze płatków owsianych i słonecznika.
- Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy słonecznikiem po wierzchu.
- Zapiekamy przez około 1 godzinę.
- Następnie wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż pasztet wystygnie. 🙂
Pasztet ten można z łatwością przerobić na swoje ulubione smaki dodając ulubionych przypraw czy ziół.
Osobiście bardzo lubimy używać dużej ilości czosnku, kurkumy i chili. Przyprawy te mają wspaniałe właściwości zdrowotne i warto je dodawać do wielu potraw. 🙂
Czekamy na Waszą ulubioną wersję pasztetu. 😉