Sosy, dipy i pasty
Wege śmietanka z nerkowców
Wspaniała wiadomość dla wszystkich osób, które nie mogą jeść nabiału! 🙂 A kto nie lubi na przykład zup kremów, czy owoców polanych właśnie śmietanką? Tę można przygotować w wersji na słono i słodko i dodawać praktycznie do wszystkiego!
Co ważne, taka śmietanka jest bardzo zdrowa, ponieważ jej głównym składnikiem są orzechy nerkowca, które dostarczają nam między innymi potasu, fosforu, żelaza, magnezu i wapnia. Są one świetnym produktem dla nerwusów, ponieważ dzięki zawartości witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, wspierają nasz układ nerwowy!
Koimy nerwy 🙂
SKŁADNIKI:
Wersja na słono:
- Nerkowce namoczone przez ok. 2 h – 1 filiżanka
- Woda – 150 ml
- Sól himalajska – 1 płaska łyżeczka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
Wersja na słodko:
- Nerkowce namoczone przez ok. 2 h – 1 filiżanka
- Woda – 150 ml
- Sól himalajska – szczypta
- Sproszkowana wanilia – szczypta
- Ksylitol – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki blendujemy na gładki, lekko gęsty krem.
- Polewamy ulubione potrawy.
- Do wersji na słono, jeżeli masz ochotę, można dodać pół ząbka czosnku – wyjdzie czosnkowa śmietanka. 🙂
Gotowe! 🙂