Obiady
Wegetariański bigos z grzybami
Nasza kuchnia jest dość nowoczesna, ale nie może w niej zabraknąć polskiego bigosu. Choć robimy go w wersji bezmięsnej, to i tak jest pychotką i nawet mięsożerca będzie zadowolony.
SKŁADNIKI:
- Kapusta kiszona – 1 kg
- Suszone grzyby – 300 g
- Suszone śliwki – 10 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Pomidor – 1 szt.
- Ziemniaki – 3 szt.
- Ziele angielskie – 4 kuleczki
- Liście laurowe – 4 szt.
- Kminek – 1 łyżeczka
- Sól himalajska – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Masło klarowane – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby namaczamy na noc, a następnego dnia gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20 minut. Wodę odlewamy i odstawiamy.
- Kapustę kiszoną przepłukujemy, a następnie zagotowujemy i odlewamy z niej pierwszą wodę, którą zostawiamy na później.
- Kapustę zalewamy odstawioną wodą z grzybów, dolewamy czystej wody, aż do przykrycia kapusty.
- Dodajemy wszystkie przyprawy oraz śliwki i gotujemy.
- Cebulkę kroimy w kosteczkę i podduszamy na maśle klarowanym lub oliwie z odrobiną soli.
- Ziemniaczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy je do kapusty razem z podduszoną cebulką i grzybami.
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kosteczkę i dodajemy do kapusty.
- Całość dusimy, aż ziemniaczki zmiękną.
- Bigos na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A jeśli jest taka potrzeba, to dla uzyskania kwaśnego smaku, dolewamy odrobinkę odstawionej z gotownia kapusty wody.