Obiady

Wegetariański bigos z grzybami

Nasza kuchnia jest dość nowoczesna, ale nie może w niej zabraknąć polskiego bigosu. Choć robimy go w wersji bezmięsnej, to i tak jest pychotką i nawet mięsożerca będzie zadowolony.

SKŁADNIKI:
  • Kapusta kiszona – 1 kg
  • Suszone grzyby – 300 g
  • Suszone śliwki – 10 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Pomidor –  1 szt.
  • Ziemniaki – 3 szt.
  • Ziele angielskie – 4 kuleczki
  • Liście laurowe – 4 szt.
  • Kminek – 1 łyżeczka
  • Sól himalajska – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Masło klarowane – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Grzyby namaczamy na noc, a następnego dnia gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20 minut. Wodę odlewamy i  odstawiamy.
  2. Kapustę kiszoną przepłukujemy, a następnie zagotowujemy i odlewamy z niej pierwszą wodę, którą zostawiamy na później.
  3. Kapustę zalewamy odstawioną wodą z grzybów, dolewamy czystej wody, aż do przykrycia kapusty.
  4. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz śliwki i gotujemy.
  5. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podduszamy na maśle klarowanym lub oliwie z odrobiną soli.
  6. Ziemniaczki obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy je do kapusty razem z podduszoną cebulką i grzybami.
  7. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kosteczkę i dodajemy do kapusty.
  8. Całość dusimy, aż ziemniaczki zmiękną.
  9. Bigos na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A jeśli jest taka potrzeba, to dla uzyskania kwaśnego smaku, dolewamy odrobinkę odstawionej z gotownia kapusty wody.

Wegetariański bigos z grzybami

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close