
Obiady
Wegetariańskie curry z dynią, ciecierzycą i pomidorami
Sezon na dynię w pełni, wiec pora wykorzystać sezonowe warzywa. ☺ Teraz jedno z naszych ulubionych wegetariańskich curry. Choć trzeba chwilkę zaczekać, aby się nim rozkoszować, jego przygotowanie naprawdę zajmuje 10 minut.
To idealne danie na weekendową kolację, lub spotkanie ze znajomymi. A co więcej, wspaniale nadaje się do walki z uzależnieniem od cukru, podczas pierwszych tygodni Detoksu Cukrowego.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- Dynia – 800 g
- Cebula – 150 g
- Pomidory koktajlowe – 600 g
- Cieciorka namoczona przez noc – 250 g
- Czosnek – 40 g
- Imbir – 50 g
- Mleczko kokosowe – 500 ml
- Kurkuma w proszku – 1 łyżeczka
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Miód – 1 łyżeczka
- Natka kolendry
- Ryż basmati – 200 g
PRZYGOTOWANIE:
- W naczyniu żaroodpornym układamy namoczoną przez noc ciecierzycę, dodajemy kawałki dyni i pomidorki koktajlowe.
- W blenderze miksujemy wszystkie składniki na sos: czosnek, imbir, kurkumę, miód i sól himalajską.
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie blendujemy.
- Ułożone warzywa i soczewicę polewamy sosem.
- Zapiekamy przez około 1,5 h w piekarniku w temperaturze 160°C. Można nawet dłużej – curry mają to do siebie, że im dłużej je zapiekamy, tym smaczniejsze się stają. 🙂
- W międzyczasie gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu.
- Na koniec posypujemy danie poszatkowaną kolendrą i dodatkowo płatkami chili jeśli lubicie ostre smaki. ☺
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- W naczyniu żaroodpornym układamy namoczoną przez noc ciecierzycę, dodajemy kawałki dyni i pomidorki koktajlowe.
- Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki na sos: czosnek, imbir, kurkumę, miód i sól himalajską. Mielimy 10 s/obr. 10.
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy 10 s/obr. 5.
- Ułożone warzywa i soczewicę polewamy sosem.
- Zapiekamy przez około 1,5 h w piekarniku w temperaturze 160°C. Można nawet dłużej – curry mają to do siebie, że im dłużej je zapiekamy, tym smaczniejsze się stają. 🙂
- W międzyczasie do naczynia miksującego dodajemy wody do poziomu 1.
- Do koszyczka wsypujemy ryż i dobrze go przepłukujemy pod zimną wodą.
- Następnie gotujemy 20 min/100°C/obr. 4 lub tak jak podaje opakowanie.
- Na koniec posypujemy poszatkowaną kolendrą i dodatkowo płatkami chili jeśli lubicie ostre smaki.☺