Obiady
Wegetariańskie gołąbki z grzybami
I przyszła pora na gołąbki. 🙂 U nas w wersji fit z kaszą gryczana i grzybami. Bogactwo przypraw i pyszne wnętrze sprawią, że te gołąbki są zwyczajnie i nadzwyczajnie pyszne, a esencją smaku jest sos. 🙂 Który wybieracie ?
Kto nie lubi gołąbków? 🙂 Bądźmy zdrowi, jedzmy fit!
SKŁADNIKI:
- Niepalona kasza gryczana – 400 g (około 3 musztardówki)
- Świeże grzyby (najlepiej prawdziwki) – 150 g
- Cebulka – 4 szt.
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Kapusta – 1 główka
- Sól himalajska – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Masło Ghee lub oliwa
Sos pomidorowy:
- Pomidory świeże – 1 kg
- Cebulka – 2 szt.
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Oregano – do smaku
- Chili – szczypta
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Masło Ghee lub Oliva
Sos z prawdziwków:
- Prawdziwki – 8 szt.
- Bulion – 250 ml
- Cebulka – 2 szt.
- Nerkowce – 1 garść
- Natka pietruszki
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Masło Ghee lub Oliva
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Możemy ją wcześniej namoczyć przez 2 godziny lub nawet zostawić na noc*.
- Kaszę gotujemy al dente bez soli. Odcedzamy. My uwielbiamy robić kaszę na parze w Thermomixie – wychodzi najlepsza. 🙂
- W kapuście wydrążamy głąb, wkładamy do dużego garnka z wodą i zagotowujemy z odrobiną soli, aż kapusta zmięknie i liście zaczną ładnie odchodzić.
- Kapustę zostawiamy w garnku ściągając liście na talerz, odcinając zgrubienia i odstawiając je do wystygnięcia.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub oliwę i podduszamy poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli.
- Dodatkowo obieramy grzyby i kroimy je na małe kawałki, a następnie podduszamy razem z cebulką.
- Łączymy ugotowaną kaszę gryczaną z cebulką i grzybkami i doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
- Przygotowanym farszem z kaszy gryczanej wypełniamy liście kapusty i zawijamy jak krokiety.
- W dużym, najlepiej szerokim naczyniu żaroodporny lub garnku układamy liście kapusty, przykrywając jego dno, a następnie układamy gołąbki. Na górze również układamy liście kapusty nakładamy przykrywką i pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez około 1 godzinę. Gołąbki można również gotować na parze używając Thermomix.
- W międzyczasie możemy przygotować nasze ulubione sosy do gołąbków – my jesteśmy fankami pomidorowego i grzybowego. 🙂
Przygotowanie sosu pomidorowego:
- Pomidory kroimy na ćwiartki i podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli.
- Następnie gotujemy przez około 30 minut we własnym sosie tak, aby trochę wody z pomidorów odparowało.
- Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i zioła i blendujemy na krem.
Przygotowanie sosu grzybowego:
- Nerkowce namaczamy przynajmniej przez 30 minut.
- Cebulkę szatkujemy i podduszamy na maśle klarowany z odrobiną soli.
- Prawdziwki dokładnie obieramy i kroimy, a następnie dodajemy do cebulki i razem podduszamy.
- Jak grzybki i cebulka zmiękną, to dodajemy je do bulionu i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut tak, aby bulion przeszedł smakiem grzybów.
- Następnie do blendera odlewamy odrobinę bulionu razem z grzybami i cebulką.
- Dodajemy nerkowce i wszystko miksujemy.
Jest to fajny sposób, aby zagęścić sos bez używania mąki. Dzięki nerkowcom sos nabierze kremowej konsystencji i nawet miłośnicy śmietany nie będą wstanie się zorientować, że jej tam nie ma. 🙂 - Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz posypujemy natką pietruszki
* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc, skróci to czas gotowania. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości gryka polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych.