Jeśli szukacie inspracacji na sobotni czy niedzielny brunch, jest to istny hit! Danie z patelni z komosą ryżową, a do tego dawka warzyw w połączeniu z dobrym kopem chili na lepsze trawienie. Takie pyszności będą gościć na naszym stole podczas Wielkanocy.  Propozycja z nutką nowoczesności. 🙂 A tak naprawdę jesteśmy uzależnione od tego śniadanie i robimy je w kółko. 🙂 Z komosy ryżowej wychodzą tez pyszne śniadaniowe muffinki Pietruszkowe muffiny.

Zabieramy je często do pracy lub w drogę, kiedy nie zdążymy zjeść śniadania!

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  • Jaja kurze – 5 szt.
  • Komosa ryżowa – 25 g
  • Papryka czerwona – 1 szt.
  • Bakłażan – 1 mała szt.
  • Cukinia – 1 mała szt. 
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
  • Szalotka – 4 szt. 
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Chili – szczypta
  • Płatki chili – do smaku
  • Kiełki rzodkiewki
  • Sól himalajska – szczypta
  • Masło Ghee
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na maśle klarowanym podduszamy szalotkę, paprykę, cukinię i bakłażana z odrobiną soli oraz chili.
  2. Na końcu dodajemy pomidorki koktajlowe.
  3. Całość zasypujemy komosą ryżową i podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut, aż woda wyparuje, a komosa zmięknie.
  4. Na wierzchu rozbijamy jajka, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jajka się zetną. Osobiście polecamy wersję jajek na miękko, gdyż żółtko kurze w takiej postaci posiada najwięcej swoich cennych właściwości.

Jeśli podobają Ci się nasze przepisy, to zapraszamy do świata naszych diet!

Sklep Food Harmony