Sałatki
Wiosenna sałatka z czerwonej kapusty
Wiosna już tuż tuż, a u nas na talerzu już dziś zagościła. 🙂 Słodko-kwaśna, lekka, prosta sałatka – takie najbardziej lubimy. Warto korzystać z cudownych właściwości jakich dostarcza nam czerwona kapusta. Jest skarbnicą wapnia, magnezu i potasu. Zawiera dużo witaminy C, A i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Czego chcieć więcej na wiosnę? ????❤????
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Czerwonej kapusta – 300 g
- Granat – 1/2 szt.
- Mandarynki – 2 szt.
- Świeża natka pietruszki – 1 garść
- Sok z połówki cytryny
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju kokosowym, aż lekko zmięknie.
- Doprawiamy lekko solą do smaku. Przekładamy do miski.
- Dodajemy obranego granata, mandarynki i poszatkowaną natkę pietruszki.
- Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i mieszamy.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wkładamy olej kokosowy i roztapiamy 30 s/80°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego wkładamy kawałki kapusty, szatkujemy 3 s/obr. 5, a następnie podgrzewamy 5 min/60°C/obr. wsteczne 2.
- Dodajemy owoc granatu, mandarynki i poszatkowaną natkę pietruszki.
- Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.
Miłego dnia! 🙂