DeseryZdrowy dzieciak
Wiśniowo-kokosowa smoothie bowl
Ostatnio panuje moda na smoothie bowls. 🙂 I dobrze, bo jest to świetny sposób na zdrowe, szybkie śniadanie czy deser. Można w nich przemycić mnóstwo zdrowych owoców, warzyw, kasz, superfoods itd. Praktycznie wszystko! 🙂 Aby być zawsze przygotowanym do zrobienia smoothie bowl, warto mieć zapas zamrożonych bananów i innych ulubionych owoców. Świetna alternatywa kiedy brakuje Ci pomysłu na zdrowy deser dla Ciebie, dzieciaków i całej rodziny. 🙂 Sprawdź też inne pomysły na smoothie bowls np. Truskawkowa smoothie bowl. 🙂
SKŁADNIKI:
- Komosa ryżowa – 1/4 szklanki
- Mrożony banan – 1 szt.
- Wiśnie (najlepiej mrożone) – 3/4 szklanki
- Gęste mleko kokosowe – 1/2 szklanki
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka
- Syrop z czarnego bzu (opcjonalnie)
- Ksylitol – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Można również użyć ugotowanej komosy, jeżeli masz już gotową.
- Wszystkie składniki następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.
- Dla pięknego koloru dodajemy syrop z czarnego bzu w ilości wedle uznania. 🙂 My dodałyśmy około 2 łyżki.
Jeżeli użyjesz mrożonych owoców, powstanie pyszny mrożony deser. 🙂 Smacznego!