Wiśniowo-kokosowa smoothie bowl

Ostatnio panuje moda na smoothie bowls. 🙂 I dobrze, bo jest to świetny sposób na zdrowe, szybkie śniadanie czy deser. Można w nich przemycić mnóstwo zdrowych owoców, warzyw, kasz, superfoods itd. Praktycznie wszystko! 🙂 Aby być zawsze przygotowanym do zrobienia smoothie bowl, warto mieć zapas zamrożonych bananów i innych ulubionych owoców. Świetna alternatywa kiedy brakuje Ci pomysłu na zdrowy deser dla Ciebie, dzieciaków i całej rodziny. 🙂 Sprawdź też inne pomysły na smoothie bowls np. Truskawkowa smoothie bowl. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Komosa ryżowa – 1/4 szklanki
  • Mrożony banan – 1 szt.
  • Wiśnie (najlepiej mrożone) – 3/4 szklanki
  • Gęste mleko kokosowe – 1/2 szklanki
  • Olej kokosowy – 1 łyżeczka
  • Syrop z czarnego bzu (opcjonalnie)
  • Ksylitol – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Można również użyć ugotowanej komosy, jeżeli masz już gotową.
  2. Wszystkie składniki następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładko.
  3. Dla pięknego koloru dodajemy syrop z czarnego bzu w ilości wedle uznania. 🙂 My dodałyśmy około 2 łyżki.

Jeżeli użyjesz mrożonych owoców, powstanie pyszny mrożony deser. 🙂 Smacznego!

Wiśniowo-kokosowa smoothie bowl

Wiśniowo-kokosowa smoothie bowl