ObiadyPrzekąski

Falafel – wegańska przekąska

Jedliście już falafel? Jeżeli nie, koniecznie spróbujcie. Są to proste do wykonania i szybkie kotleciki-kuleczki z cieciorki i dużej ilości przypraw. Są bardzo popularne w restauracjach wegańskich, a do tego bezglutenowe, idealne jako przekąska lub w towarzystwie sałatki na obiad. Aby wyszły pyszne i chrupiące, najważniejsze jest to, aby wykonać je z namoczonej przez noc cieciorki. Nie wchodzi tu w grę cieciorka z puszki. 🙂

Ciecierzyca – bomba białka i afrodyzjak w jednym! 🙂

SKŁADNIKI (40 sztuk):
  • Ciecierzyca namoczona przez noc – 400 g*
  • Cebula – 1 duża szt.
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Poszatkowana natka pietruszki – 1 garść
  • Kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
  • Zmielone ziarna kolendry – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Imbir – 1/2 łyżeczki
  • Chili w proszku – szczypta
  • Sól himalajska – 2 łyżeczki
  • Sody oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia

*Z tej ilości cieciorki wychodzi sporo falafeli, także porcję można też spokojnie podzielić na pół.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Namoczoną cieciorkę, cebulę, czosnek, przyprawy i sodę* przekładamy do blendera i mielimy, tak aby powstała masa nie była zbyt gładka lub nie miała za dużych kawałków ciecierzycy – coś pomiędzy – masa z wyczuwalnymi drobnymi kawałeczkami. 🙂
  2. Używając THERMOMIX miksujemy wszystko 8 s/obr. 7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i powtarzamy tę czynność, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Następnie dodajemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy.
  4. Z powstałej masy formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i smażymy na oleju obracając je, tak aby każdy falafel był przysmażony z każdej strony. Można też zamiast kuleczek smażyć kotleciki – jest to prostsze i zjedzą je wtedy również dzieci – taki oszukany kotlecik, ale u nas się sprawdza. Tylko pomijamy wtedy w przepisie chili. 🙂
  5. Usmażone falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar oleju.

Falafele najlepiej smakują z dipem miętowo-limonkowym lub po prostu z majonezem zmieszanym z czosnkiem.

*Soda oczyszczona przyspiesza proces smażenia strączków i dzięki niej falafele będą jeszcze bardziej delikatne.

Falafel

Falafel

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close