Śniadania

Wytrawna owsianka z chia i migdałami

Zalety owsianki wszyscy znamy. Jest to idealne śniadanie dodające nam energii, w którym możemy połączyć ulubione smaki. 🙂 Dziś wyszła nam całkiem przypadkowo bardzo smaczna, wytrawna owsianka z chia, które są bogatym źródłem kwasów Omega-3 oraz błonnika. Zapewni nam to uczucie sytości na cały poranek. Namoczone migdały są łatwiej przyswajalne, są bogatym źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Smakują również zdecydowanie lepiej!

Power śniadanie! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Płatki owsiane bezglutenowe – 1/2 szklanki
  • Migdały – 1 garść namoczonych przez noc migdałów
  • Nasiona chia – 1 łyżeczka
  • Sól himalajska – 2-3 szczypty
  • Mleko roślinne
PRZYGOTOWANIE:
  1. Płatki owsiane i chia przekładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Zostawiamy kilka minut, aż zmiękną.
  2. Dodajemy soli do smaku. Sól wydobywa z owsianki pyszny smak.
  3. Następnie podgrzewamy, aż całość zgęstnieje.
  4. Dodajemy migdały i mieszamy.
    Jeżeli całość jest za gęsta, to dodajemy jeszcze mleka.
  5. Dekorujemy odrobiną kakao, płatków kokosowych i żurawiny lub po prostu ulubionymi orzechami.

Smacznego! 🙂

Jeżeli lubisz owsiankę, to sprawdź koniecznie nasz owocowy przepis: Słoneczna owsianka z pomarańczami i granatem.

Wytrawna owsianka z chia i migdałami

Wytrawna owsianka z chia i migdałami

Zalety owsianki

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close