Śniadania
Wytrawna owsianka z chia i migdałami
Zalety owsianki wszyscy znamy. Jest to idealne śniadanie dodające nam energii, w którym możemy połączyć ulubione smaki. 🙂 Dziś wyszła nam całkiem przypadkowo bardzo smaczna, wytrawna owsianka z chia, które są bogatym źródłem kwasów Omega-3 oraz błonnika. Zapewni nam to uczucie sytości na cały poranek. Namoczone migdały są łatwiej przyswajalne, są bogatym źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Smakują również zdecydowanie lepiej!
Power śniadanie! 🙂
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane bezglutenowe – 1/2 szklanki
- Migdały – 1 garść namoczonych przez noc migdałów
- Nasiona chia – 1 łyżeczka
- Sól himalajska – 2-3 szczypty
- Mleko roślinne
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane i chia przekładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Zostawiamy kilka minut, aż zmiękną.
- Dodajemy soli do smaku. Sól wydobywa z owsianki pyszny smak.
- Następnie podgrzewamy, aż całość zgęstnieje.
- Dodajemy migdały i mieszamy.
Jeżeli całość jest za gęsta, to dodajemy jeszcze mleka. - Dekorujemy odrobiną kakao, płatków kokosowych i żurawiny lub po prostu ulubionymi orzechami.
Smacznego! 🙂
Jeżeli lubisz owsiankę, to sprawdź koniecznie nasz owocowy przepis: Słoneczna owsianka z pomarańczami i granatem.