Sałatki
Zielono mi
Zielone sałatki są smaczne i idealne kiedy walczysz ze zbędnymi kilogramami. A dobrze przyprawione potrafią być naprawdę pyszne. Najlepszą ich zaletą jest to, że zawierają mnóstwo antyoksydantów, a dodatkowo stanowią najlepsze pożywienie dla flory bakteryjnej w naszych jelitach. Pamiętajcie, że warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej 1/4 naszego jedzenia.
Jem zielone na zdrowie. 🙂
SKŁADNIKI (1 porcja):
- Rukola – garść
- Roszponka – garść
- Zielona fasolka szparagowa – 1/2 szklanki
- Pestki dyni – 1 łyżka
- Czerwona cebulka – 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe kolorowe – 5-8 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Chili – szczypta
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Oliwa z oliwek extra vergin
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, najlepiej na parze, bo nie traci wtedy swoich cennych wartości.
- Ugotowaną fasolkę blanszujemy na oliwie z czosnkiem, solą, chili i pieprzem nie dłużej niż przez 1 minutę. Odkładamy do wystygnięcia.
- Roszponkę i rukolę dokładnie myjemy i osuszamy.
- Czerwoną cebulkę szatkujemy w kosteczkę.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
- Dodajemy pestki dyni i wszystkie składniki (oprócz fasolki) razem mieszamy.
- Na koniec dodajemy fasolkę szparagową razem z oliwą i przyprawami z patelni.
Zielona sałatka gotowa. 🙂 Smacznego!