Sałatka Zielono mi

Zielone sałatki są smaczne i idealne kiedy walczysz ze zbędnymi kilogramami. A dobrze przyprawione potrafią być naprawdę pyszne. Najlepszą ich zaletą jest to, że zawierają mnóstwo antyoksydantów, a dodatkowo stanowią najlepsze pożywienie dla flory bakteryjnej w naszych jelitach. Pamiętajcie, że warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej 1/4 naszego jedzenia.

Jem zielone na zdrowie. 🙂

SKŁADNIKI (1 porcja):
  • Rukola – garść
  • Roszponka – garść
  • Zielona fasolka szparagowa – 1/2 szklanki
  • Pestki dyni – 1 łyżka
  • Czerwona cebulka – 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe kolorowe – 5-8 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Chili – szczypta
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Oliwa z oliwek extra vergin
PRZYGOTOWANIE:
  1. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, najlepiej na parze, bo nie traci wtedy swoich cennych wartości.
  2. Ugotowaną fasolkę blanszujemy na oliwie z czosnkiem, solą, chili i pieprzem nie dłużej niż przez 1 minutę. Odkładamy do wystygnięcia.
  3. Roszponkę i rukolę dokładnie myjemy i osuszamy.
  4. Czerwoną cebulkę szatkujemy w kosteczkę.
  5. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
  6. Dodajemy pestki dyni i wszystkie składniki (oprócz fasolki) razem mieszamy.
  7. Na koniec dodajemy fasolkę szparagową razem z oliwą i przyprawami z patelni.
    Zielona sałatka gotowa. 🙂 Smacznego!