Smoothie i napoje
Złote mleko
Choć nam samym na początku połączenie kurkumy z mlekiem kokosowym wydawało się nienajciekawsze, to jest to istny uzależniający mix i nowy trend kulinarny, który znajduje coraz więcej zwolenników. Naprawdę warto spróbować. 🙂 Pogromca zachcianek na słodkie w wersji fit! 🙂 U nas często zastępuje poranną lub popołudniową kawę.
Kurkuma jest skarbnicą zdrowia! 🙂
Właściwości kurkumy:
- Silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne
- Podnosi odporność organizmu
- Idealna w walce z przeziębieniem
- Wspaniały antyoksydant unieszkodliwiający wolne rodniki, powstające np. podczas stresu
- Stosowana podczas terapii antynowotworowych
- Obniża ryzyko chorób serca
- Wspomaga zwalczanie infekcji
- Przyspiesza trawienie, a zarazem metabolizm, wspomagając w tworzeniu się soków żołądkowych
- Wspaniała przy odbudowie ścian jelit i flory bakteryjnej
- Łagodzi depresje
- Oczyszcza krew, usuwa toksyny i alkalizuje organizm
SKŁADNIKI (porcja na 1 szklankę):
- Mleko kokosowe pełnotłuste – 1 szklanka
- Kurkuma w proszku – 1 łyżeczka
- Masło klarowane Ghee – 1 łyżeczka
- Olej kokosowy – 1/2 łyżeczki
- Miód lub ksylitol do smaku opcjonalnie – 1 łyżeczka
* Warto dodać chili lub pieprzu, aby kurkuma jeszcze lepiej się wchłaniała.
PRZYGOTOWANIE:
- Sposób I:
Wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku dokładnie mieszając, a następnie blendujemy, aż utworzy się puszysta pianka. Można również podgrzać wszystko w Thermomixie i zblendować przez kilka sekund na najwyższych obrotach. - Sposób II:
Dla posiadaczy Nespresso spieniacza do mleka. 🙂 Wszystkie składniki umieszczamy w spieniaczu i włączamy. 🙂 Pyszne mleko z pianką jest gotowe w minutkę.