Zupy
Zupa chrzanowa
Niezwykle aromatyczna, chrzanowa zupa. Specjalnie przygotowałyśmy ten przepis na Święta Wielkanocne, choć tak naprawdę jest świetna na każdą porę roku. Chrzan ma bardzo liczne właściwości lecznicze, jednak w Polsce je się go głównie na Wielkanoc, a szkoda bo powinien być regularnym składnikiem w naszej diecie. Jest on naturalnym lekarstwem na chore zatoki, katar, niestrawność, a także bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan powinno się również docenić ze względu na jego działanie antyrakowe. Dlatego zachęcamy Was, aby jeść go regularnie, a nie tylko na Wielkanoc. 🙂
SKŁADNIKI:
- Bulion lub woda – 1 l
- Ziemniaki – 300 g
- Korzeń chrzanu – 50 g
- Cebulka dymka
- Pieprz
- Sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy bulion drobiowy lub warzywny na zupę.
- Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy przez około 20 do 30 minut, aż będą miękkie.
- Następnie chrzan trzemy na tarce i dodajemy do bulionu. Blendujemy.
- Doprawiamy do smaku solą himalajską i pieprzem.
- Podajemy z jajkiem na twardo i cebulką dymką lub prażonymi migdałami.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Chrzan obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Mielimy w Thermomixie 10 s/obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia i ponownie mielimy 10 s/obr. 5. Przesypujemy do miseczki.
- Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody. Zakładamy koszyczek, obieramy ziemniaki i gotujemy na parze 30 min/100°C/obr. 4.
- Dodajemy ugotowane ziemniaki, chrzan i bulion. Miksujemy 10 s/obr. 10.
- Podajemy z cebulką dymką i jajkami gotowanymi na twardo. Można urozmaicić o prażone migdały.