Zupa kalafiorowa według postu dr Dąbrowskiej
Jedna z łatwiejszych zup jakie można przygotować – wystarczy 20 minut i odrobina chęci. ☺ Jest to jeden z przepisów z postu dr Dąbrowskiej, który już niejednokrotnie testowałyśmy na własnym organizmie i zdecydowanie serdecznie polecamy wszystkim osobom, które chciałyby podjąć takie wyzwanie i walkę o zdrowie.
Niektóre naturalne środki czyszczące mogą zmniejszyć ilość pestycydów i zanieczyszczeń na warzywach i owocach. Niestety sama woda nie wystarcza, dlatego podczas programów detoksykujących zaleca się uprzednie oczyszczanie warzyw. W szczególności tych z parszywej dwunastki, choć w pozostałych przypadkach też to nie zaszkodzi.
Najszybszym i najtańszym sposobem jest płukanie warzyw i owoców w odczynie kwaśnym i alkalicznym. Aby taką mieszankę uzyskać wystarczy:
- Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu jabłkowego. Warzywa i owoce zostawiamy w wodzie przez około 2-3 minuty. W ten sposób usuwamy szkodliwe bakterie. Następnie wykonujemy krok 2.
- Na jeden litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej i zostawiamy w niej warzywa i owoce na kolejne 2-3 minuty. W ten sposób pozbywamy się pestycydów.
SKŁADNIKI:
- Kalafior – 500 g
- Koperek – 1 pęczek
- Cytryna – 1 szt.
- Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora szatkujemy i zalewamy wodą tak, aby cały kalafior był przykryty. Gotujemy przez około 15 min na małym ogniu.
- Na koniec doprawiamy solą himalajską i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowany koperek.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego dodajemy różyczki kalafiora i miksujemy 3 s/obr. 5.
- Dodajemy 700 ml wody i gotujemy 15 min/100°C/obr. 1.
- Na koniec doprawiamy solą himalajską i sokiem z cytryny oraz dodajemy poszatkowany koperek.