Zupy
Zupa meksykańska
Oto kolejny przepis z naszej kuchni meksykańskiej. Tym razem zupka – bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, gęsta i sycąca. Śmiało może zastąpić drugie danie. 😉 No i żeby nie było, że nie jemy wcale mięsa. Tak tak! Ta zupa jest z mięsem. 🙂 Łączy sporo składników, ale dzięki nim najesz się do syta i zaspokoisz wszystkie kubki smakowe. Idealnie sprawdza się na przyjęciach, bo smakuje każdemu. 🙂
SKŁADNIKI:
- Mięso mielone wołowe – 500 g
- Cebula – 3-4 szt.
- Pomidory – 4 szt.
- Czerwona papryka – 2 szt.
- Przecier pomidorowy – 500 ml
- Ugotowana czerwona fasola – 400 g
- Kukurydza – 1 słoik*
- Papryczka chili – do smaku
- Czosnek – 4 ząbki
- Słodka papryka – 2 łyżeczki
- Oregano – 1 łyżeczka
- Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Masło klarowane – odrobina
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Dodajemy mięso mielone i chwilę podsmażamy.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórkę, kroimy w kostki i dodajemy do mięsa.
- Paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do reszty.
- Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy przyprawy: chili, słodką papryczkę, oregano, kmin rzymski, sól i pieprz.
- Wszystko dusimy przez około 20 minut mieszając co jakiś czas.
- Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i czerwoną fasolę. Najlepiej ugotować ją wcześniej samemu, ale jeżeli nie masz czasu można użyć także tej z puszki.
- Dodajemy kukurydzę.
- Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
W naszej wersji zupa wychodzi dość gęsta, ale jeżeli wolisz rzadszą, można dolać trochę bulionu. - Zupę można posypać świeżą kolendrą.
Idealnie smakuje również z nachos. Spróbuj naszej fit wersji: Meksykańskie nachos. 🙂
*W sklepach ekologicznych, ale nie tylko, można dostać kukurydzę w słoiku, a nawet taką bez dodatku cukru. 🙂 Warto szukać zdrowszych zamienników.