Krem curry z ryżem kalafiorowym wg postu dr Dąbrowskiej
Ostatnio pracujemy nad przepisami do postu wg dr Dąbrowskiej. Dlaczego? Bo same byłyśmy na tej diecie i przyniosła świetne rezultaty. Zatem mamy plan! 🙂 Chcemy dla Was przygotować post na Thermomix, czyli nową dietę do naszego sklepu. 🙂 Ale na to jeszcze musicie poczekać. Przygotowania trwają, dieta nie jest łatwa, a nam zależy, aby była jak najprostsza w przygotowaniu i jak najsmaczniejsza – tak, aby każdy wytrwał przy swoich postanowieniach. Kilka przepisów, w tym ten, na pewno trafią również na bloga.
Post wg dr Dąbrowskiej może być prosty i pyszny! 🙂
Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jar, pierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.
Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Zamów z Fit Jar
SKŁADNIKI:
- Pietruszka – 200 g
- Marchewka – 300 g
- Cebula – 180 g (2 sztuki)
- Seler – 75 g
- Por – 60 g
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Natka pietruszki lub kolendry do posypania
- Kalafior – 1/4 szt.
- Przyprawa curry – 1 płaska łyżeczka
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie warzywa oprócz kalafiora obieramy, myjemy, kroimy na drobne kawałeczki i przekładamy do garnka.
- Dodajemy 850 ml wody.
- Dodajemy curry, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy 20-30 min.
- Na koniec miksujemy na gładki krem.
- W międzyczasie przygotowujemy ryż z kalafiora szatkując kawałek kalafiora na drobny „ryż” lub rozdrabniając w blenderze na niskich obrotach.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Najpierw przygotowujemy ryż z kalafiora. W tym celu przekładamy kalafiora do naczynia miksującego i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Przekładamy ‚ryż’ do osobnej miseczki.
- Wszystkie pozostałe warzywa obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i przekładamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
- Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy 850 ml wody.
- Dodajemy curry, doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy 20 min/ 100°C/ obr. 1,5.
- Na koniec miksujemy 30 s/obr. 10.
- Przelewamy do miseczek, dodajemy ryż z kalafiora.