ŚniadaniaZdrowy dzieciak
Migdałowa gryczanka – pomysł na bezglutenowe śniadanie
Gryczanki to bardzo łatwy i fajny sposób na zdrowe śniadanie. My wybrałyśmy wersję migdałową. Dodatki i owoce to już kwestia gustu i tego co macie w lodówce. 🙂 Jeżeli nie macie pomysłu jak jeszcze można wykorzystać kaszę gryczaną, to zerknijcie na te placuszki – cynamonowe placuszki z kaszy gryczanej i na mnóstwo inspiracji tutaj: kasza gryczana na 10 sposobów.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Kasza gryczana biała – 120 g
- Mleko migdałowe – 250 ml
- Woda – 300 ml
- Sproszkowana wanilia – 1/2 łyżeczki
- Cynamon – szczypta
- Sól – szczypta
- Miód – do smaku
- Owoce i migdały do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka przekładamy wypłukaną kaszę gryczaną. Zalewamy ją woda i mlekiem migdałowym. Dodajemy szczyptę soli i wanilię. Czekamy aż kasza się zagotuje.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Ma powstać konsystencja zbliżona do owsianki.
- Dodajemy miód i cynamon do smaku. Mieszamy.
- Przelewamy do miseczek i dekorujemy ulubionymi owocami, orzechami, chia, wiórkami kokosowymi itp.