DeseryŚniadaniaZdrowy dzieciak

Muffinki z batatów czyli śniadanie na wynos

Muffinki to jeden z naszych ulubionych sposobów na śniadanie na wynos: do pracy, dla dzieci do szkoły czy w podróż. Po pierwsze są sycące, a po drugie wszyscy je lubią. 🙂 I po trzecie szybko się je robi. Są małe, więc wygodne do spakowania. 🙂 Dodatkowo bataty mają wspaniałe właściwości zdrowotne, miedzy innymi są źródłem beta-karotenu.

SKŁADNIKI (6 muffinek):
  • Bataty – 150 g
  • Banan – 1 szt.
  • Jajka – 3 szt. (150 g
  • Mąka kokosowa – 50 g
  • Miód – 2 łyżki
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Poszatkowane orzechy – 1 garść opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
  1. Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je na parze do miękkości. Można również wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec przez około 15-20 min, aż zmiękną.
  2. Do blendera przekładamy ugotowane bataty, banana, jajka, miód, olej kokosowy. Mieszamy na średnich obrotach, aż składniki się złączą. Składniki można również ugnieść i ubić widelcem w misce, ale jest to mniej wygodne.
  3. Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie. Jeżeli lubisz, dodaj poszatkowane orzechy. Masa ma być gęsta, ale ma się przelewać do muffinek. Jeżeli wyszła zbyt gęsta, dodaj odrobinę dowolnego mleka roślinnego.
  4. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je na parze 15 min/Varoma/obr. 2 .
  2. Ściągamy Varomę, bataty przekładamy do naczynia miksującego, a wodę wylewamy.
  3. Dodajemy banana, jajka, miód, olej kokosowy. Miksujemy 15 s/obr. 5
  4. Dodajemy resztę składników, pomijając orzechy jeżeli planujesz je dodać. Mieszamy 15 s/obr. 6.
  5. Jeżeli lubisz, to teraz dodajemy poszatkowane orzechy i wszystko mieszamy kopystką. Masa ma być gęsta, ale ma się przelewać do muffinek. Jeżeli wyszła zbyt gęsta, dodaj odrobinę dowolnego mleka roślinnego.
  6. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe.
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close