DeseryŚniadaniaZdrowy dzieciak
Muffinki z batatów czyli śniadanie na wynos
Muffinki to jeden z naszych ulubionych sposobów na śniadanie na wynos: do pracy, dla dzieci do szkoły czy w podróż. Po pierwsze są sycące, a po drugie wszyscy je lubią. 🙂 I po trzecie szybko się je robi. Są małe, więc wygodne do spakowania. 🙂 Dodatkowo bataty mają wspaniałe właściwości zdrowotne, miedzy innymi są źródłem beta-karotenu.
SKŁADNIKI (6 muffinek):
- Bataty – 150 g
- Banan – 1 szt.
- Jajka – 3 szt. (150 g
- Mąka kokosowa – 50 g
- Miód – 2 łyżki
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
- Sól – szczypta
- Poszatkowane orzechy – 1 garść opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je na parze do miękkości. Można również wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec przez około 15-20 min, aż zmiękną.
- Do blendera przekładamy ugotowane bataty, banana, jajka, miód, olej kokosowy. Mieszamy na średnich obrotach, aż składniki się złączą. Składniki można również ugnieść i ubić widelcem w misce, ale jest to mniej wygodne.
- Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie. Jeżeli lubisz, dodaj poszatkowane orzechy. Masa ma być gęsta, ale ma się przelewać do muffinek. Jeżeli wyszła zbyt gęsta, dodaj odrobinę dowolnego mleka roślinnego.
- Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy je na parze 15 min/Varoma/obr. 2 .
- Ściągamy Varomę, bataty przekładamy do naczynia miksującego, a wodę wylewamy.
- Dodajemy banana, jajka, miód, olej kokosowy. Miksujemy 15 s/obr. 5
- Dodajemy resztę składników, pomijając orzechy jeżeli planujesz je dodać. Mieszamy 15 s/obr. 6.
- Jeżeli lubisz, to teraz dodajemy poszatkowane orzechy i wszystko mieszamy kopystką. Masa ma być gęsta, ale ma się przelewać do muffinek. Jeżeli wyszła zbyt gęsta, dodaj odrobinę dowolnego mleka roślinnego.
- Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 20 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy są gotowe.