Wiele osób prosi o przykładowy jeden dzień naszej diety do wglądu. Wychodzimy Wam naprzeciw i udostępniamy dla Was przykładowy dzień naszej diety ZDROWY START. 🙂

Jest to dieta, od której polecamy zacząć, jeżeli chcesz zdrowo się odżywiać i nie wiesz jak komponować posiłki, jakich produktów używać, czym urozmaicić swoją dietę.

„Dieta na dobre samopoczucie”

Więcej informacji o samych dietach i o nas znajdziecie w naszym poprzednim wpisie Dlaczego nasze diety działają?
oraz w naszym sklepie internetowym: SKLEP.

Nasze diety składają się z 4 lub 5 posiłków dziennie. Pojedyncze przepisy w konkretnej diecie powtarzają się np. ciasto na deser, pesto, chlebek czy smarowidło. Spowodowane jest to po prostu wygodą. W końcu nie chcemy spędzać za dużo czasu w kuchni. 🙂

W większości przepisy są całkowicie przystosowane na Thermomix. Jak wiadomo nie wszystko da się zrobić w tym cudownym urządzeniu, dlatego też okazjonalnie używamy piekarnika, garnków, deski do krojeniu, miski do mieszania etc. Ale przygotowując diety staramy się dobrać potrawy tak, aby w jak największym stopniu wykorzystać Thermomixa. 🙂 Dieta ZDROWY START dostępna jest również w wersji nie na Thermomix. 🙂 Pod każdą konkretną dietą znajdziecie dokładny opis, który warto przeczytać przed zakupem diety.

Większość przepisów dostosowana jest pod 1 porcję, ale zdarzają się też przepisy na 2-3 porcje wykonywane naraz – jest to spowodowane wygodą i możliwościami Thermomixa. A większość takich potraw można zawekować lub zamrozić, jeżeli nie masz się z kim podzielić. 🙂

W naszych dietach zjesz zdrowo i pysznie. Dieta uwzględnia codzienne smoothie i fit deserki, dzięki którym nie poczujecie nawet, że jesteście na diecie!

Wszystkie przepisy są bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Nie używamy żywności przetworzonej i GMO. Dzięki temu nauczysz się wykorzystywać MOC PŁYNĄCĄ Z NATURY!

My od lat staramy odżywiać się jak najbardziej w zgodzie z naturą i uwierzcie, że efekty są niesamowite – od wyglądu po samopoczucie. Po latach doświadczeń chcemy ułatwić Ci drogę do ZDROWIA i WSPANIAŁEGO WYGLĄDU.

CO GWARANTUJĄ NASZE DIETY?

Mogłybyśmy tu wypisywać sporo faktów, 🙂 ale skupiamy się na tym co najbardziej Was interesuje:

  • spadek wagi
  • przypływ energii
  • promienna cera
  • zwiększenie odporności
  • pyszne jedzonko bez wyrzeczeń 🙂

Polecamy również szybkie zakupy w sklepie internetowym EKOCHATKA  – jest to nasz nowy partner i ulubiony sklep ekologiczny w Krakowie oraz online. 🙂  Świetne produkty, wspaniała obsługa i dobre ceny.

Szybkie zakupy z dostawą do domu na terenie całej Polski! 🙂  

Sprawdź poniżej nasz przykładowy jednodniowy jadłospis i jeżeli Ci się spodoba – do dzieła! 🙂 Zakup nasze diety i w końcu OBUDŹ SIĘ DO ŻYCIA! Nikt za Ciebie tego nie zrobi, – my też nie, ale na pewno pomożemy i w razie potrzeby wesprzemy poradą! 🙂

KUP TERAZ

Zapraszamy również do dołączenia do naszej grupy na Facebooku – Diety na Thermomix W grupie moc! 🙂

DZIEŃ 1

ŚNIADANIE: Avo-Jajo na chlebku czystoziarnistym + napar cytrynowo-imbirowy z kurkumą

Wskazówka: Chlebek najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wykorzystasz go jeszcze na jedno śniadanie w dniu czwartym. Resztę można pokroić na kromeczki i zamrozić.

Twoja porcja: 2 kromeczki o grubości 0,5 cm + Avo-Jajo + napar

Czas przygotowania: 65 min
Kcal: 348 | B: 22,57 g  | T: 40,5 g | W: 10,29 g

Składniki na chleb czystoziarnisty:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. Foremkę chlebową o wymiarach 25 cm x 11 cm wykładamy pergaminem.
  3. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1 min/obr. wsteczne 2.
  4. Przekładamy całość do foremki. Pieczemy przez około 50 minut.
    Zanim pokroisz, poczekaj, aż chlebek całkowicie wystygnie

Składniki na Avo-Jajo (1 porcja):

  • Jaja kurze – 2 sztuki (100 g)
  • Awokado – 1/2 sztuki (75 g)
  • Masło klarowane – 1/2 łyżeczki (4 g)
  • Pieprz czarny, suszony – szczypta
  • Sól himalajska – 1/3 łyżeczki (2 g)

Przygotowanie: 

  1. Najpierw przygotowujemy jajka sadzone na patelni na maśle klarowanym.
  2. W międzyczasie awokado przekrawamy na pół i kroimy w plasterki.
  3. Kromeczkę chleba kładziemy na talerzu, przykrywamy ją plasterkami awokado i na wierzch kładziemy sadzone jajka.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

Składniki na napar cytrynowo-imbirowy z kurkumą (1 porcja):

  • Imbir (korzeń) – 1/8 sztuki (5 g)
  • Kurkuma mielona – 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Woda – 1 szklanka (250 ml)
  • Sok z cytryny – 2 łyżki (12 ml)

Przygotowanie:

  1. Wyciskamy cytrynę, imbir trzemy lub kroimy w cienkie plastry.
  2. Całość zalewamy gorącą wodą. Można dodać miód, jednak pamiętajcie, że 1 łyżeczka to 40 kcal. 🙂

II ŚNIADANIE: Domowe Gazpacho

Czas przygotowania: 5 min
Kcal: 96 | B: 5,03 g | T: 1,29 g | W: 21,65 g

Składniki (1 porcja):

  • Ogórek – 1/4 sztuki (50 g)
  • Papryka czerwona – 1/2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka (natka) – 3/4 łyżeczki (5 g)
  • Pomidor – 1 i 3/4 sztuki (300 g)
  • Czosnek – mały ząbek (3 g)
  • Ocet jabłkowy – 1 łyżeczka (3 ml)
  • Pieprz czarny, suszony – szczypta
  • Papryka chili, suszona – szczypta
  • Sól himalajska 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 ml)

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Paprykę myjemy i wydrążamy środek.
  2. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Miksujemy 30 s/obr. 10.

OBIAD: Krem z batatów

Twoja porcja: 1 porcja

Wskazówka: Jeżeli zostaje Ci zupa, zawekuj ją lub zamroź. Przyda się na przykład w kolejnym tygodniu, kiedy nie będziesz mieć czasu gotować.

Czas przygotowania: 30 min
Kcal: 296 | B: 7,25 g | T: 5,64 g | W: 125,6 g

Składniki (2 porcje):Krem z batatów

  • Bataty – 3 sztuki (600 g)
  • Płatki migdałowe – 1 łyżeczka (10 g)
  • Papryka chili, suszona – szczypta
  • Sól himalajska – 2/3 łyżeczki (3 g)

Przygotowanie:

  1. Bataty obieramy i kroimyć w małą kosteczkę.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody i wkładamy bataty.
  3. Gotujemy 25 min/100°C/obr. 1.
  4. Wylewamy wodę z naczynia miksującego, wkładamy bataty, dodajemy soli i chili do smaku. Miksujemy 20 s/obr. 10.
  5. Przelewamy do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi.

PRZEKĄSKA: Szybkie muffinki z jabłkami

Twoja porcja: 2 muffiny (kolejne 2 sztuki zostaw na jutrzejsze śniadanie)

Czas przygotowania: 25 min
Kcal: 323 | B: 4,1 g | T: 8,41 g | W: 18,96 g

Składniki (6 porcji):

  • Jaja kurze – 2 sztuki (100 g)
  • Cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
  • Banan – 1 sztuka (120 g)
  • Jabłko – 1 sztuka (160 g)
  • Mleczko kokosowe – 10 i 1/4 łyżki (102 ml)
  • Olej kokosowy tłoczony na zimno – 2 i 1/3 łyżki (24 ml)
  • Płatki owsiane, bezglutenowe – 3/4 szklanki (90 g)
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 łyżeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona – szczypta

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Do kielicha przekładamy banana, jajka, mleko kokosowe, olej kokosowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Miksujemy 4 s/obr. 8.
  3. Dodajemy płatki owsiane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy kopystką.
  4. Wypełniamy masą pojemniki na muffinki.
  5. Pieczemy w piekarniku przez 20 min.

KOLACJA: Pstrąg na parze prosto z Chorwacji

Czas przygotowania: 25 min
Kcal: 450 kcal | B: 49,15 g | T: 24,34 g | W: 13,75

Składniki (1 porcja):

  • Pstrąg świeży – 1 sztuka (250 g)
  • Cytryna – 2 plastry (15 g)
  • Marchew – 1 sztuka (45 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka (80 g)
  • Sól himalajska – 1/8 łyżeczki

Dressing:

  • Pietruszka (natka) – 4 łyżeczki (24 g)
  • Sól himalajska – 1/8 łyżeczki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 ml)
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1 łyżeczka (5 ml)
  • Papryka chili, suszona – szczypta

Przygotowanie:

  1. Do kielicha wlewamy 1 l wody, zamykamy pokrywę i nakładamy Varomę.
  2. Na dolną część Varomy wykładamy papier do pieczenia tak, aby spora jego część wystawała poza Varomę, bo będziemy musieli związać papier w papilot.
  3. Pstrąga myjemy, osuszamy i wykładamy na Varomę. Do środka wkładamy również plasterki cytryny, plasterki czosnku i zawijamy w papilot.
  4. Korzeń pietruszki i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na słupki grubości ok. 0,5 cm.
  5. Nakładamy warzywa na górną przystawkę Varomy.
  6. Gotujemy 20 min/Varoma/obr. 1.5.
  7. Z gotowego pstrąga oddzielamy mięso od ości i przekładamy na talerz. Posypujemy poszatkowaną natka pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiay solą i chili do smaku. Podajemy z warzywami.

Podsumowanie dzień 1:  Energia: 1513 Kcal,    Białko: 88,1 g,    Tłuszcze: 80,18 g,    Węglowodany ogółem: 190,25 g,

SMACZNEGO!

Spodobały ci się nasze przepisy? Zapraszamy do naszego świata naszych diet! 🙂

KUP TERAZ

NATURALNE SUPLEMENTY DIETY – TUTAJ