Wiele osób prosi o przykładowy jeden dzień naszej diety do wglądu. Wychodzimy Wam naprzeciw i udostępniamy dla Was przykładowy dzień naszej diety ZDROWY START na Thermomix.
Jest to dieta, od której polecamy zacząć, jeżeli chcesz zdrowo się odżywiać i nie wiesz jak komponować posiłki, jakich produktów używać, czym urozmaicić swoją dietę.
„Dieta na dobre samopoczucie”
Nasze diety składają się z 4 lub 5 posiłków dziennie. Pojedyncze przepisy w konkretnej diecie powtarzają się np. ciasto na deser, pesto, chlebek czy smarowidło. Spowodowane jest to po prostu wygodą. W końcu nie chcemy spędzać za dużo czasu w kuchni. 🙂
W większości przepisy są całkowicie przystosowane na Thermomix. Jak wiadomo nie wszystko da się zrobić w tym cudownym urządzeniu, dlatego też okazjonalnie używamy piekarnika, garnków, deski do krojeniu, miski do mieszania etc. Ale przygotowując diety staramy się dobrać potrawy tak, aby w jak największym stopniu wykorzystać Thermomixa. 🙂 Dieta ZDROWY START dostępna jest również w wersji nie na Thermomix. 🙂 Pod każdą konkretną dietą znajdziecie dokładny opis, który warto przeczytać przed zakupem diety.
Większość przepisów dostosowana jest pod 1 porcję, ale zdarzają się też przepisy na 2-3 porcje wykonywane naraz – jest to spowodowane wygodą i możliwościami Thermomixa. A większość takich potraw można zawekować lub zamrozić, jeżeli nie masz się z kim podzielić. 🙂
W naszych dietach zjesz zdrowo i pysznie. Dieta uwzględnia codzienne smoothie i fit deserki, dzięki którym nie poczujecie nawet, że jesteście na diecie!
Wszystkie przepisy są bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Nie używamy żywności przetworzonej i GMO. Dzięki temu nauczysz się wykorzystywać MOC PŁYNĄCĄ Z NATURY!
My od lat staramy odżywiać się jak najbardziej w zgodzie z naturą i uwierzcie, że efekty są niesamowite – od wyglądu po samopoczucie. Po latach doświadczeń chcemy ułatwić Ci drogę do ZDROWIA i WSPANIAŁEGO WYGLĄDU.
CO GWARANTUJĄ NASZE DIETY?
Mogłybyśmy tu wypisywać sporo faktów, 🙂 ale skupiamy się na tym co najbardziej Was interesuje:
- spadek wagi
- przypływ energii
- promienna cera
- zwiększenie odporności
- pyszne jedzonko bez wyrzeczeń
Sprawdź poniżej nasz przykładowy jednodniowy jadłospis i do dzieła.
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: Avo-Jajo na chlebku czystoziarnistym + napar cytrynowo-imbirowy z kurkumą
Wskazówka: Chlebek najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wykorzystasz go jeszcze na jedno śniadanie w dniu czwartym. Resztę można pokroić na kromeczki i zamrozić.
Twoja porcja: 2 kromeczki o grubości 0,5 cm + Avo-Jajo + napar
Czas przygotowania: 65 min
Kcal: 348 | B: 22,57 g | T: 40,5 g | W: 10,29 g
Składniki na chleb czystoziarnisty:
- Jaja kurze – 3 sztuki (150 g)
- Pestki dyni – 3 i 1/3 garści (50 g)
- Nasiona sezamu – 5 łyżek (50 g)
- Siemie lniane – 10 łyżek (100 g)
- Słonecznik łuskany – 10 łyżek (100 g)
- Sól himalajska – 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Foremkę chlebową o wymiarach 25 cm x 11 cm wykładamy pergaminem.
- Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1 min/obr. wsteczne 2.
- Przekładamy całość do foremki. Pieczemy przez około 50 minut.
Zanim pokroisz, poczekaj, aż chlebek całkowicie wystygnie
Składniki na Avo-Jajo (1 porcja):
- Jaja kurze – 2 sztuki (100 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (75 g)
- Masło klarowane – 1/2 łyżeczki (4 g)
- Pieprz czarny, suszony – szczypta
- Sól himalajska – 1/3 łyżeczki (2 g)
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy jajka sadzone na patelni na maśle klarowanym.
- W międzyczasie awokado przekrawamy na pół i kroimy w plasterki.
- Kromeczkę chleba kładziemy na talerzu, przykrywamy ją plasterkami awokado i na wierzch kładziemy sadzone jajka.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
Składniki na napar cytrynowo-imbirowy z kurkumą (1 porcja):
- Imbir (korzeń) – 1/8 sztuki (5 g)
- Kurkuma mielona – 1/2 łyżeczki (2 g)
- Woda – 1 szklanka (250 ml)
- Sok z cytryny – 2 łyżki (12 ml)
Przygotowanie:
- Wyciskamy cytrynę, imbir trzemy lub kroimy w cienkie plastry.
- Całość zalewamy gorącą wodą. Można dodać miód, jednak pamiętajcie, że 1 łyżeczka to 40 kcal. 🙂
II ŚNIADANIE: Domowe Gazpacho
Czas przygotowania: 5 min
Kcal: 96 | B: 5,03 g | T: 1,29 g | W: 21,65 g
Składniki (1 porcja):
- Ogórek – 1/4 sztuki (50 g)
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (120 g)
- Pietruszka (natka) – 3/4 łyżeczki (5 g)
- Pomidor – 1 i 3/4 sztuki (300 g)
- Czosnek – mały ząbek (3 g)
- Ocet jabłkowy – 1 łyżeczka (3 ml)
- Pieprz czarny, suszony – szczypta
- Papryka chili, suszona – szczypta
- Sól himalajska – 1 łyżeczka (5 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 ml)
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Paprykę myjemy i wydrążamy środek.
- Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Miksujemy 30 s/obr. 10.
OBIAD: Krem z batatów
Twoja porcja: 1 porcja
Wskazówka: Jeżeli zostaje Ci zupa, zawekuj ją lub zamroź. Przyda się na przykład w kolejnym tygodniu, kiedy nie będziesz mieć czasu gotować.
Czas przygotowania: 30 min
Kcal: 296 | B: 7,25 g | T: 5,64 g | W: 125,6 g
Składniki (2 porcje):
- Bataty – 3 sztuki (600 g)
- Płatki migdałowe – 1 łyżeczka (10 g)
- Papryka chili, suszona – szczypta
- Sól himalajska – 2/3 łyżeczki (3 g)
Przygotowanie:
- Bataty obieramy i kroimyć w małą kosteczkę.
- Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody i wkładamy bataty.
- Gotujemy 25 min/100°C/obr. 1.
- Wylewamy wodę z naczynia miksującego, wkładamy bataty, dodajemy soli i chili do smaku. Miksujemy 20 s/obr. 10.
- Przelewamy do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi.
PRZEKĄSKA: Szybkie muffinki z jabłkami
Twoja porcja: 2 muffiny (kolejne 2 sztuki zostaw na jutrzejsze śniadanie)
Czas przygotowania: 25 min
Kcal: 323 | B: 4,1 g | T: 8,41 g | W: 18,96 g
Składniki (6 porcji):
- Jaja kurze – 2 sztuki (100 g)
- Cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
- Banan – 1 sztuka (120 g)
- Jabłko – 1 sztuka (160 g)
- Mleczko kokosowe – 10 i 1/4 łyżki (102 ml)
- Olej kokosowy tłoczony na zimno – 2 i 1/3 łyżki (24 ml)
- Płatki owsiane, bezglutenowe – 3/4 szklanki (90 g)
- Proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona – szczypta
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Do kielicha przekładamy banana, jajka, mleko kokosowe, olej kokosowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Miksujemy 4 s/obr. 8.
- Dodajemy płatki owsiane i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy kopystką.
- Wypełniamy masą pojemniki na muffinki.
- Pieczemy w piekarniku przez 20 min.
KOLACJA: Pstrąg na parze prosto z Chorwacji
Czas przygotowania: 25 min
Kcal: 450 kcal | B: 49,15 g | T: 24,34 g | W: 13,75
Składniki (1 porcja):
- Pstrąg świeży – 1 sztuka (250 g)
- Cytryna – 2 plastry (15 g)
- Marchew – 1 sztuka (45 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka (80 g)
- Sól himalajska – 1/8 łyżeczki
Dressing:
- Pietruszka (natka) – 4 łyżeczki (24 g)
- Sól himalajska – 1/8 łyżeczki
- Sok z cytryny – 1 łyżka (6 ml)
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1 łyżeczka (5 ml)
- Papryka chili, suszona – szczypta
Przygotowanie:
- Do kielicha wlewamy 1 l wody, zamykamy pokrywę i nakładamy Varomę.
- Na dolną część Varomy wykładamy papier do pieczenia tak, aby spora jego część wystawała poza Varomę, bo będziemy musieli związać papier w papilot.
- Pstrąga myjemy, osuszamy i wykładamy na Varomę. Do środka wkładamy również plasterki cytryny, plasterki czosnku i zawijamy w papilot.
- Korzeń pietruszki i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na słupki grubości ok. 0,5 cm.
- Nakładamy warzywa na górną przystawkę Varomy.
- Gotujemy 20 min/Varoma/obr. 1.5.
- Z gotowego pstrąga oddzielamy mięso od ości i przekładamy na talerz. Posypujemy poszatkowaną natka pietruszki, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiay solą i chili do smaku. Podajemy z warzywami.
Podsumowanie dzień 1: Energia: 1513 Kcal, Białko: 88,1 g, Tłuszcze: 80,18 g, Węglowodany ogółem: 190,25 g,