Zupy

Krem z batatów z nutką pomarańczy

Na naszym blogu znajdziecie już krem z batatów na ostro, a dziś spróbowałyśmy innego ciekawego połączenia – z pomarańczą. Zupka jest idealna na nadchodzącą jesień – dlaczego? Bo jest rozgrzewająca i podnosi odporność. Jeżeli zmniejszycie ilość imbiru smakuje również dzieciakom. 🙂 Prosta i szybka w przygotowaniu, zdrowa i pyszna, a bataty pomagają zwalczyć zachcianki na słodkości. 🙂

Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jarpierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.

Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Zamów z Fit Jar

detoks sokowy

 

SKŁADNIKI:
  • Bataty – 500 g
  • Cebula – 150 g
  • Imbir korzeń – 15 g
  • Masło klarowane Ghee – 30 g
  • Świeży sok z pomarańczy – 100 ml
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Woda – 600 ml
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulkę szatkujemy, a imbir ścieramy na tarce i przekładamy do garnka.
  2. Dodajemy masło klarowane i podsmażamy, aż cebulka się zarumieni.
  3. W międzyczasie obieramy bataty i kroimy je w kostkę.
  4. Do cebulki dodajemy bataty, cynamon i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 15-20 min, aż bataty zmiękną.
  5. Dodajemy sok z pomarańczy, doprawiamy solą i miksujemy na gładki krem.
  6. Można podawać posypane kolendrą lub z ugotowanym ryżem.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wkładamy imbir. Miksujemy 3 s obr. 6. Zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki. Rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodajemy masło klarowane. Dusimy 4 min/120°C/obr. 1,5.
  4. Dodajemy bataty obrane i pokrojone w kostkę, cynamon i zalewamy wodą. Gotujemy 15 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodajemy sok z pomarańczy, doprawiamy solą, miksujemy 40 s/obr. 5-10 – stopniowo zwiększając obroty.
  6. Można podawać posypane kolendrą lub z ugotowanym ryżem.
Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close