PoradyTop 10

JELITA – klucz do zdrowia

Czy wiesz, że już Hipokrates zauważył, że większość chorób zaczyna się w jelitach?

Jelita to Twój drugi mózg. Dziś o tym wiemy, i dobrze, ponieważ jelitowy układ nerwowy pozostaje w ścisłym związku z naszym mózgiem. Oba układy nerwowe przesyłają sobie sygnały za pomocą nerwu błędnego, z czego 90% sygnałów biegnie z jelit do mózgu, a jedynie 10% odwrotnie. Jak widać nasz mózg jest zasypywany informacjami z jelit i dlatego też obecnie zwraca się tak dużą uwagę na stan ich zdrowia. Nie ma mowy o dobrej odporności, samopoczuciu i zdrowym ciele, jeżeli nasze jelita nie są zdrowe. Mają one wpływ na cały nasz organizm, zarówno na stan fizyczny jak i psychiczny. Więcej o odporności pisałyśmy tutaj:

Jak zwiększyć odporność – nasze domowe sposoby.

Komórki jelitowe produkują 80% serotoniny, czyli hormonu szczęścia, znajdującego się w naszym ciele. Jak dziś już powszechnie wiadomo – pełni ona niezwykle istotną rolę również w jelitach. Ten neuroprzekaźnik jest nie tylko głównym nośnikiem informacji między tamtejszymi komórkami nerwowymi, ale także „głównym informatorem“ pomiędzy jelitami a mózgiem. Jeśli poziom serotoniny jest za wysoki, jej nadmiar zostaje szybko usunięty z jelit przez specjalne molekuły – transportery serotoniny (SERT). Problemy pojawiają wówczas, gdy ten mechanizm zawodzi.

Nadmiar serotoniny może prowadzić do chorób jelit, dlatego też nie bez powodu problemy emocjonalne są tak silnie zależne od stanu naszych jelit i odwrotnie. Stres czy problemy życiowe mogą również prowadzić do chorób. Osoby cierpiące na problemy pokarmowe, bardzo często mają obniżony nastrój lub depresję i rzadko zdają sobie sprawę z tego, że może to być powiązane ze sobą.

To co jemy ma ogromny wpływ na to jak się czujemy, jak śpimy i ile mamy energii. Chyba każdy z nas spotkał się z sytuacją, kiedy po zjedzeniu czegoś niezdrowego i zapychającego, po niedługim czasie opadł z sił do dalszego działania, a nastrój gdzieś sie ulotnił. Wtedy najczęściej marzymy o chociażby króciutkiej drzemce. Do tego często dochodzą bóle brzucha, wzdęcia, zgaga, biegunki czy zaparcia. I to jest właśnie odpowiedź ze strony Twojego układu trawiennego. Nasz organizm jest niezwykle mądry i wysyła nam sygnały, kiedy coś jest nie tak. Taki długotrwały efekt, połączony z codziennym stresem i pośpiechem, może doprowadzić do wielu chorób, w tym chorób o podłożu autoimmunologicznym, psychicznym, czy nawet nowotworowym. W moim przypadku była to choroba Hashimoto, którą właśnie dzięki odpowiedniej diecie i zmianie nawyków udało mi się wyleczyć. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: Hashimoto – co jeść, czego unikać?

W tym miejscu zapraszamy Was do świata naszych diet. Dbamy w nich, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane, ale również aby wspierały naszą florę bakteryjną jelit. Dzięki temu w naturalny sposób dbamy zarówno o zdrowie jak i wygląd.

W dzisiejszych czasach fundamentalne znaczenie dla kondycji naszych jelit ma flora bakteryjna. Jest ona ich strażnikiem. Jeżeli jest prawidłowo zrównoważona, dobre bakterie potrafią skutecznie chronić nasze jelita. Niestety obecnie u większości z nas flora może być zaburzona, ze względu na wszechobecną w pożywieniu chemię, szkodliwe dodatki do żywności, sterydy, cukier, leki i antybiotyki, nawet te przyjmowane w dzieciństwie. W takim przypadku, w naszych jelitach zaczynają przeważać „złe” bakterie i pasożyty, które wyniszczają i zaburzają ich funkcjonowanie. Im dłużej nasz organizm jest atakowany przez nie, tym trudniej jest o przywrócenie naturalnej równowagi.

Zakłócenie prawidłowej bariery jelitowej na dłuższą metę skutkuje rozszczelnieniem połączeń między komórkami jelita, czyli tak zwanym nieszczelnym jelitem. Jest to bardzo niebezpieczne, ponieważ wszelkie toksyny i niestrawione cząstki pokarmowe mogą przedostać się do naszego krwiobiegu. Nasz organizm odbiera je jako ciała obce, zaczyna zwalczać i w ten sposób powstaje stan zapalny, który właśnie objawia się biegunkami, zaparciami, alergiami, problemami skórnymi, atopowym zapaleniem skóry, infekcjami, czy nawet migrenami i depresją.

Bardzo często nietolerancje pokarmowe mijają po wprowadzeniu odpowiedniej zdrowej diety i odbudowaniu flory bakteryjnej i ścianek jelit.

Dodatkowo, kiedy mikroflora jest zaburzona, nasze jelita nie są w stanie przyswajać tego co dobre w pożywieniu. W ten sposób powstają niedobory witamin i minerałów.
Zwróć uwagę, że swoje ciało i skórę myjesz codziennie, a kiedy oczyszczasz swoje jelita i organizm od wewnątrz? Wyobraź sobie zalegające resztki pożywienia, które gniją w nim tygodniami, czy nawet miesiącami wytwarzając szkodliwe toksyny i skutek jaki może to przynieść dla całego Twojego ciała.

Zamów detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Z receptury od Food Harmony powstał pierwszy w Polsce detoks kolagenowy, mający na celu oczyścić, odbudować i uszczelnić twoje jelita. W trosce o twoje zdrowie i dobre samopoczucie przychodzi FIT JARdetoks sokowy

Zapoznaj się również z naszym planem oczyszczenia i regeneracji jelit w 4 krokach. Jak to zrobić samemu? Przeczytaj poniżej. 

1. DETOKS

Pierwszym krokiem powinno być usunięcie przyczyny stanu zapalnego w jelitach i tu olbrzymią rolę odgrywa detoks, który umożliwi usunięcie zalegających pokarmów, pasożytów i toksyn. W tym czasie powinniśmy usunąć z jadłospisu gluten, nabiał, cukier, tłuszcze utwardzone, mięso, żywność przetworzoną i modyfikowaną genetycznie oraz alkohol. Dieta bazuje głównie na warzywach i owocach (najlepiej o niskim indeksie glikemicznym), świeżych sokach i koktajlach z nich wytworzonych, kaszach bezglutenowych takich jak niepalona kasza gryczana i kasza jaglana, dobrych tłuszczach, pestkach i orzechach. Proces oczyszczania wspieramy ziołami, przyprawami i suplementami. Bardzo ważny jest poranny zwyczaj picia ciepłej wody z cytryną lub imbirówki. Pamiętaj też, aby przez cały dzień regularnie nawadniać organizm – 2 litry wody dziennie to minimum.

2. WSPARCIE TRAWIENIA

Kiedy nasze jelita będą już „czyste”, kolejnym krokiem jest wsparcie trawienia i przyzwyczajenie organizmu do nowego stylu odżywiania. Kontynuujemy dietę z punktu pierwszego i wzbogacamy ją o nasze polskie, tradycyjne kiszonki: ogórki, kapustę i barszcz kiszony. Bardzo ważne jest, aby kiszonki były robione bez dodatku octu i cukru. Warto również zaczynać dzień od szklanki wody z łyżeczką octu jabłkowego. Wspiera on trawienie, usprawnia przemianę materii i dodatkowo ma właściwości detoksykujące.

3. ODBUDOWA

Kolejnym krokiem jest odbudowa naszych jelit. W tym punkcie zalecamy codzienne spożywanie rosołu przygotowywanego na ekologicznych kościach, gotowanego przez 7-24 godzin. Taki rosół zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przede wszystkim kolagenu. Pomaga odbudować ściany naszych jelit. Do diety warto również dodać produkty, które wspierają nasz organizm i jego odbudowę takie jak kwasy omega 3, imbir, kurkumę, spirulinę, chlorellę, zioła i aloes.

4. RÓWNOWAGA FLORY BAKTERYJNEJ

Ostatnim i bardzo ważnym krokiem jest przywrócenie równowagi i odpowiedniej mikroflory bakteryjnej jelit. Można to zrobić poprzez dodanie jeszcze większej ilości produktów fermentowanych, kefirów na bazie mlek roślinnych i dobrej jakości probiotyków.

Kiedy nasze jelita będą już „odbudowane”, warto pamiętać o zdrowym odżywianiu na co dzień. Na naszych talerzach powinny znaleźć się takie produkty jak: warzywa, owoce, ryby i owoce morza, zdrowe tłuszcze i oliwy, jaja ekologiczne, masło klarowane, olej kokosowy, pestki i orzechy, superfoods, grzyby, kiszonki i mięsa ze sprawdzonych źródeł.
Pamiętaj również o regularnym nawadnianiu organizmu – minimum 2 litry wody dziennie. Ważne są także aktywność fizyczna, chwile relaksu i wystarczającą ilość snu.
Słuchaj swojego organizmu, poznaj jego potrzeby, wspieraj go, jedz to co Ci służy, a to pozwoli Ci znaleźć drogę do właściwego odżywiania, zachowania równowagi i zdrowia. Dzięki temu poczujesz się lepiej i zapomnisz o złych nastrojach, depresji, alergiach, zaparciach, biegunkach, wzdęciach, chorobach stawów itp.
Pamiętaj zawsze – zdrowie zaczyna się w jelitach.

 

detoks sokowy

Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close