Świąteczny makowiec bez pieczenia
Szybki i prosty w przygotowaniu, słodki, lekki, pyszny 🙂 bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Jednym słowem super alternatywa dla tradycyjnego makowca, którą będą zachwyceni wszyscy domownicy! Nasza zdrowa wersja ciasta na święta 🙂
SKŁADNIKI:
Spód:
- 40 g daktyli namoczonych 1 godzinę
- 140 g migdałów namoczonych 1 godzinę
Masa:
- 200 g mielonego maku
- puszka mleka kokosowego
- 100 g nerkowców
- garść rodzynek
- 2 łyżki miodu
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- garść wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Dzień wcześniej musimy zmieszać mielony mak z gęstą częścią mleka kokosowego (wodę oddzielamy) i odstawić do lodówki na noc.
Nerkowce również namaczamy na noc w wodzie.
Na następny dzień możemy szybko zrobić resztę.
Spód ciasta przygotowujemy miksując namoczone daktyle i migdały, aż składniki się złączą. Następnie wykładamy na spód brytfanki o średnicy 18 cm i ugniatamy cienką warstwę.
Masę makową blendujemy razem z odsączonymi nerkowcami i miodem. Dodajemy rodzynki, mieszamy i całość przekładamy na przygotowany spód.
Bierzemy się za polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i miód. Mieszamy. Kiedy polewa przestygnie, polewamy naszego makowca, posypujemy wiórkami kokosowymi i całość przekładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto można też posypać pokruszonymi orzechami, zamiast wiórek.
Smacznego 🙂