Żyjemy w epoce uprzemysłowienia, która niesie ze sobą liczne przewlekłe choroby cywilizacyjne. Jeszcze przed stu laty ich nie odnotowano, a przynajmniej nie na taką skalę jak w obecnych czasach, a teraz są powszechne. Skąd biorą się choroby naszej cywilizacji i jak nad nimi zapanować?
Odpowiedź jest prosta. To nowoczesny styl życia, zmiany w sferze żywienia i aktywności fizycznej, jak również zmiany w produkcji pożywienia i środowisku, w którym żyjemy. Najprościej byłoby powrócić do natury i prostego życia, jak również pierwotnych produktów, które dawała nam matka natura.
Szukając recepty na zdrowie, chciałybyśmy zachęcić Was do zapoznania się z naszym artykułem – Dieta wg. Zasad dr. Dąbrowskiej na Thermomix, w którym tłumaczymy na czym polega post wg zasad dr. Dąbrowskiej, jakich efektów możecie się spodziewać, jak również skutków ubocznych podczas stosowania postu.
A może już zastanawiasz się nad przeprowadzeniem postu wg zasad dr. Dąbrowskiej i chciałbyś zobaczyć jak wyglądają przykładowe przepisy w poście i ewentualnie podjąć razem z nami wyzwanie?
Zapraszamy Was do przeczytania poniższego artykułu, w którym zdradzamy Wam rąbek tajemnicy i pokazujemy jak wygląda jeden przykładowy dzień z naszej diety wg zasad dr Dąbrowskiej w opracowaniu na Thermomix.
Nawet nieduże zmiany w stylu życia mogą przynieść duże korzyści.
Dlaczego warto zastosować post według zasad dr. Dąbrowskiej?
Odpowiedź jest prosta.☺ Post zapewni nam odpoczynek od żywności poddawanej wielu procesom technologicznym, „udoskonalanej” licznymi dodatkami, które źle wpływają na nasze zdrowie.
Dieta warzywno-owocowa nie leczy objawów choroby, ale jej przyczyny.
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: Poranny koktajl marchewkowy i brokułowa mieszanka
Wskazówka: Drugą porcję brokułowej mieszanki wykorzystasz na jutrzejszą kolację.
Twoja porcja: 1 porcja brokułowej mieszanki i koktajl
Czas przygotowania: 15 min
Kcal: 144 | B: 4,83 g | T: 1,34 g | W: 36,42 g
Składniki na poranny koktajl marchewkowy (1 porcja):
- Jabłko – 1 sztuka (150 g)
- Marchew – 2 średnie sztuki (100 g)
- Woda – 2/3 szklanki (150 ml)
- Imbir – 5 g
- Cytryna – 1/2 sztuki (40 g)
Przygotowanie:
- Marchew obieramy i kroimy na kawałki, imbir obieramy, jabłko kroimy na ćwiartki i wydrążamy z niego środek.
- Wyciskamy sok z połówki cytryny.
- Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy wodę i miksujemy 1 min/obr. 10.
Składniki na brokułową mieszankę (2 porcje):
- Brokuł – 1/4 sztuki (120 g)
- Ogórki kiszone – 2 sztuki (100 g)
- Koperek – 5 łyżek (40 g)
- Sól himalajska – szczypta
- Sok z połówki cytryny – 40 g
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wlewamy wodę do wysokości pierwszej kropki.
- Nakładamy przykrywkę, na niej nakładkę Varoma i umieszczamy w niej różyczki brokułu. Przykrywamy nakrywą Varoma i gotujemy 12 min/Varoma/obr. 1.
- Odlewamy wodę po gotowaniu (można ją później wypić jako napar).
- Do naczynia miksującego wkładamy różyczki brokułów i rozdrabniamy 3 s/obr. 4.
- Dodajemy ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki, poszatkowany koperek, sól himalajską i sok z cytryny. Mieszamy 10 s/obr. 3.
- Przekładamy do słoiczków.
OBIAD: Krem z pieczonej dyni i papryki
Wskazówka: Drugą porcję zupy wykorzystasz na jutrzejszy obiad.
Twoja porcja: 1 porcja
Czas przygotowania: 50 min
Kcal: 184 | B: 8,32 g | T: 2,2 g | W: 45,77 g
Składniki na krem z pieczonej dyni i papryki (2 porcje):
- Dynia – 600 g
- Papryka – 2 sztuki (450 g)
- Czosnek – 1 główka (45 g)
- Sól himalajska – szczypta
- Cytryna – 1/2 sztuki (40 g)
- Trawa cytrynowa – 3 laseczki
- Imbir – 10 g
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
- Na blasze do pieczenia układamy papier pergaminowy, a na nim paprykę i dynię oraz całą, nieobraną główkę czosnku.
- Pieczemy przez około 20 minut i czekamy, aż papryka zmięknie i będzie ją można obrać ze skórki.
- Do naczynia miksującego wkładamy trawę cytrynową i plasterki imbiru. Dolewamy 500 ml wody i gotujemy przez około 20 min/100°C/obr. 1.
- Przelewamy wywar do miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy obraną paprykę i dynię oraz czosnek wyciśnięty ze skórki.
- Dolewamy około 250 ml wywaru z imbiru i trawy cytrynowej i miksujemy na krem 30 s/obr. 10.
- Kosztujemy i doprawiamy solą himalajską, sokiem z cytryny i chili. Można też dolać kolejne 250 ml wywaru jeśli istnieje taka potrzeba.
- Podgrzewamy 5 min/80°C/obr. 2.
PRZEKĄSKA: Roladki z cukinii
Wskazówka: Pozostałą część zjesz na śniadanie kolejnego dnia.
Twoja porcja: 2 porcje
Czas przygotowania: 17 min
Kcal: 124 | B: 8,34 g | T: 1,86 g | W: 27,42 g
Składniki na roladki z cukinii (3 porcje):
- Cukinia – 3 sztuki (750 g)
- Szpinak – 4,5 garści (114 g)
- Papryka – 3 sztuki (750 g)
- Sól ziołowa – szczypta
- Pieprz – szczypta
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie myjemy i używając obieraczki do ziemniaków, lub nożyka do wycinania makaronu z warzyw, wycinamy wzdłuż cienkie, długie plasterki cukinii.
- Następnie na każdym plasterku kładziemy kilka listków szpinaku, plasterek papryki i zwijamy w roladki.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody i zakładamy Varomę.
- Na górnej przystawce Varomy układamy roladki.
- Przykrywamy. Gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr. 1,5.
KOLACJA: Puree z selera z czerwoną kapustą i stekami z kalafiora
Wskazówka: Czerwoną kapustę wykorzystasz jeszcze w dniu jutrzejszym.
Twoja porcja: 1 porcja selera + 1 porcja kapusty
Czas przygotowania: 20 min (puree), 35 min (kapusta czerwona), 20 min (steki)
Kcal: 236 | B: 15,72 g | T: 2,59 g | W: 62,29 g
Składniki na puree z selera (1 porcja):
- Seler (korzeń) – 3/4 sztuki (250 g)
- Sól himalajska – szczypta
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody i zakładamy koszyczek.
- Selera obieramy, kroimy w centymetrową kosteczkę i przekładamy do koszyczka.
- Zamykamy pokrywę, gotujemy 20 min/Varoma/obr. 1.
- Otwieramy pokrywę, przy pomocy kopystki wyjmujemy koszyczek, wylewamy wodę, a selera przekładamy do naczynia miksującego i doprawiamy solą.
- Miksujemy 10 s/obr. 7-10 (zwiększając stopniowo).
- Masę zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i powtarzamy miksowanie aż do uzyskania gładkiego puree.
Składniki na czerwoną kapustę (2 porcje):
- Cebula – 1 średnia sztuka (80 g)
- Cytryna – 1/2 sztuki (40 g)
- Jabłko – 1 sztuka (150 g)
- Kapusta czerwona – 400 g
- Pieprz czarny, suszony – szczypta
- Ziele angielskie – 3 ziarenka
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Sól himalajska – szczypta
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wkładamy kapustę pokrojoną na kawałki. Rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Przekładamy kapustę do osobnego naczynia.
- Do naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki i obrane jabłka pokrojone na ćwiartki. Wszystko rozdrabniamy 5 s/obr. 4.
- Dodajemy kapustę, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i dolewamy 150 ml wody. Gotujemy 25 min/100°C/obr. wsteczne 2.
- Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny.
- W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki na steki z kalafiora (1 porcja):
- Kalafior – 1/2 sztuki (250 g)
- Pietruszka (natka) – 1 łyżka (10 g)
- Curry – 2/3 łyżeczki (2 g)
- Pieprz – szczypta
- Sól himalajska – szczypta
Przygotowanie:
- Kalafiora kroimy na plastry a la steki. Przyprawiamy przyprawą curry i solą. To danie można wykonać na Varomie (punkt 2) lub w piekarniku (punkt 3) w zależności od własnych preferencji.
- Thermomix: Do naczynia miksującego wlewamy 400 ml wody. Zakładamy Varomę i układamy steki z kalafiora. Gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1.
- Piekarnik: Na blasze wykładamy papier do pieczenia, układamy steki z kalafiora. Pieczemy w temp. 200°C przez około 20 min.
- Podajemy posypane natką pietruszki i pieprzem.
PODSUMOWANIE WARTOŚCI ODŻYWCZYCH:
- Energia: 688 [kcal]
- Białko: 37,21 [g]
- Tłuszcz: 7,99 [g]
- Węglowodany ogółem:171,9 [g]
- Błonnik pokarmowy: 60,79 [g]
- Cukry: 24,63 [g]