PoradyTop 10

Jednodniowy przykładowy jadłospis z diety na Thermomix wg zasad dr. Dąbrowskiej na Thermomix

Żyjemy w epoce uprzemysłowienia, która niesie ze sobą liczne przewlekłe choroby cywilizacyjne. Jeszcze przed stu laty ich nie odnotowano, a przynajmniej nie na taką skalę jak w obecnych czasach, a teraz są powszechne. Skąd biorą się choroby naszej cywilizacji i jak nad nimi zapanować?

Odpowiedź jest prosta. To nowoczesny styl życia, zmiany w sferze żywienia i aktywności fizycznej, jak również zmiany w produkcji pożywienia i środowisku, w którym żyjemy. Najprościej byłoby powrócić do natury i prostego życia, jak również pierwotnych produktów, które dawała nam matka natura.

Szukając recepty na zdrowie, chciałybyśmy zachęcić Was do zapoznania się z naszym artykułem – Dieta wg. Zasad dr. Dąbrowskiej na Thermomix, w którym tłumaczymy na czym polega post wg zasad dr. Dąbrowskiej, jakich efektów możecie się spodziewać, jak również skutków ubocznych podczas stosowania postu.

A może już zastanawiasz się nad przeprowadzeniem postu wg zasad dr. Dąbrowskiej i chciałbyś zobaczyć jak wyglądają przykładowe przepisy w poście i ewentualnie podjąć razem z nami wyzwanie?

Zapraszamy Was do przeczytania poniższego artykułu, w którym zdradzamy Wam rąbek tajemnicy i pokazujemy jak wygląda jeden przykładowy dzień z naszej diety wg zasad dr Dąbrowskiej w opracowaniu na Thermomix.

thermowizja

 

Nawet nieduże zmiany w stylu życia mogą przynieść duże korzyści.
Dlaczego warto zastosować post według zasad dr. Dąbrowskiej?
Odpowiedź jest prosta.☺ Post zapewni nam odpoczynek od żywności poddawanej wielu procesom technologicznym, „udoskonalanej” licznymi dodatkami, które źle wpływają na nasze zdrowie.

 

Dieta warzywno-owocowa nie leczy objawów choroby, ale jej przyczyny.

DZIEŃ 1

ŚNIADANIE: Poranny koktajl marchewkowy i brokułowa mieszanka

Wskazówka: Drugą porcję brokułowej mieszanki wykorzystasz na jutrzejszą kolację.
Twoja porcja: 1 porcja brokułowej mieszanki i koktajl
Czas przygotowania: 15 min

Kcal: 144 | B: 4,83 g | T: 1,34 g | W: 36,42 g

Składniki na poranny koktajl marchewkowy (1 porcja):
  • Jabłko – 1 sztuka (150 g)
  • Marchew – 2 średnie sztuki (100 g)
  • Woda – 2/3 szklanki (150 ml)
  • Imbir – 5 g
  • Cytryna – 1/2 sztuki (40 g)
Przygotowanie:
  1. Marchew obieramy i kroimy na kawałki, imbir obieramy, jabłko kroimy na ćwiartki i wydrążamy z niego środek.
  2. Wyciskamy sok z połówki cytryny.
  3. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy wodę i miksujemy 1 min/obr. 10.
Składniki na brokułową mieszankę (2 porcje):
  • Brokuł – 1/4 sztuki (120 g)
  • Ogórki kiszone – 2 sztuki (100 g)
  • Koperek – 5 łyżek (40 g)
  • Sól himalajska – szczypta
  • Sok z połówki cytryny – 40 g
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę do wysokości pierwszej kropki.
  2. Nakładamy przykrywkę, na niej nakładkę Varoma i umieszczamy w niej różyczki brokułu. Przykrywamy nakrywą Varoma i gotujemy 12 min/Varoma/obr. 1.
  3. Odlewamy wodę po gotowaniu (można ją później wypić jako napar).
  4. Do naczynia miksującego wkładamy różyczki brokułów i rozdrabniamy 3 s/obr. 4.
  5. Dodajemy ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki, poszatkowany koperek, sól himalajską i sok z cytryny. Mieszamy 10 s/obr. 3.
  6. Przekładamy do słoiczków.

OBIAD: Krem z pieczonej dyni i papryki

Wskazówka: Drugą porcję zupy wykorzystasz na jutrzejszy obiad.
Twoja porcja: 1 porcja
Czas przygotowania: 50 min

Kcal: 184 | B: 8,32 g | T: 2,2 g | W: 45,77 g

Składniki na krem z pieczonej dyni i papryki (2 porcje):
  • Dynia – 600 g
  • Papryka – 2 sztuki (450 g)
  • Czosnek – 1 główka (45 g)
  • Sól himalajska – szczypta
  •  Cytryna – 1/2 sztuki (40 g)
  • Trawa cytrynowa – 3 laseczki
  • Imbir – 10 g
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
  2. Na blasze do pieczenia układamy papier pergaminowy, a na nim paprykę i dynię oraz całą, nieobraną główkę czosnku.
  3. Pieczemy przez około 20 minut i czekamy, aż papryka zmięknie i będzie ją można obrać ze skórki.
  4. Do naczynia miksującego wkładamy trawę cytrynową i plasterki imbiru. Dolewamy 500 ml wody i gotujemy przez około 20 min/100°C/obr. 1.
  5. Przelewamy wywar do miseczki.
  6. Do naczynia miksującego przekładamy obraną paprykę i dynię oraz czosnek wyciśnięty ze skórki.
  7. Dolewamy około 250 ml wywaru z imbiru i trawy cytrynowej i miksujemy na krem 30 s/obr. 10.
  8. Kosztujemy i doprawiamy solą himalajską, sokiem z cytryny i chili. Można też dolać kolejne 250 ml wywaru jeśli istnieje taka potrzeba.
  9. Podgrzewamy 5 min/80°C/obr. 2.

PRZEKĄSKA: Roladki z cukinii

Wskazówka: Pozostałą część zjesz na śniadanie kolejnego dnia.
Twoja porcja: 2 porcje
Czas przygotowania: 17 min

Kcal: 124 | B: 8,34 g | T: 1,86 g | W: 27,42 g

Składniki na roladki z cukinii (3 porcje):
  • Cukinia – 3 sztuki (750 g)
  • Szpinak – 4,5 garści (114 g)
  • Papryka – 3 sztuki (750 g)
  • Sól ziołowa – szczypta
  • Pieprz – szczypta
Przygotowanie:
  1. Cukinię dokładnie myjemy i używając obieraczki do ziemniaków, lub nożyka do wycinania makaronu z warzyw, wycinamy wzdłuż cienkie, długie plasterki cukinii.
  2. Następnie na każdym plasterku kładziemy kilka listków szpinaku, plasterek papryki i zwijamy w roladki.
  3. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody i zakładamy Varomę.
  4. Na górnej przystawce Varomy układamy roladki.
  5. Przykrywamy. Gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr. 1,5.

KOLACJA: Puree z selera z czerwoną kapustą i stekami z kalafiora

Wskazówka: Czerwoną kapustę wykorzystasz jeszcze w dniu jutrzejszym.
Twoja porcja: 1 porcja selera + 1 porcja kapusty
Czas przygotowania: 20 min (puree), 35 min (kapusta czerwona), 20 min (steki)

Kcal: 236 | B: 15,72 g | T: 2,59 g | W: 62,29 g

Składniki na puree z selera (1 porcja):
  • Seler (korzeń) – 3/4 sztuki (250 g)
  • Sól himalajska – szczypta
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody i zakładamy koszyczek.
  2. Selera obieramy, kroimy w centymetrową kosteczkę i przekładamy do koszyczka.
  3. Zamykamy pokrywę, gotujemy 20 min/Varoma/obr. 1.
  4. Otwieramy pokrywę, przy pomocy kopystki wyjmujemy koszyczek, wylewamy wodę, a selera przekładamy do naczynia miksującego i doprawiamy solą.
  5. Miksujemy 10 s/obr. 7-10 (zwiększając stopniowo).
  6. Masę zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i powtarzamy miksowanie aż do uzyskania gładkiego puree.
Składniki na czerwoną kapustę (2 porcje):
  • Cebula – 1 średnia sztuka (80 g)
  • Cytryna – 1/2 sztuki (40 g)
  • Jabłko – 1 sztuka (150 g)
  • Kapusta czerwona – 400 g
  • Pieprz czarny, suszony – szczypta
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Sól himalajska – szczypta
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wkładamy kapustę pokrojoną na kawałki. Rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Przekładamy kapustę do osobnego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki i obrane jabłka pokrojone na ćwiartki. Wszystko rozdrabniamy 5 s/obr. 4.
  3. Dodajemy kapustę, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i dolewamy 150 ml wody. Gotujemy 25 min/100°C/obr. wsteczne 2.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny.
  5. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Steki z kalafiora

Składniki na steki z kalafiora (1 porcja):
  • Kalafior – 1/2 sztuki (250 g)
  • Pietruszka (natka) – 1 łyżka (10 g)
  • Curry – 2/3 łyżeczki (2 g)
  • Pieprz – szczypta
  • Sól himalajska – szczypta
Przygotowanie:
  1. Kalafiora kroimy na plastry a la steki. Przyprawiamy przyprawą curry i solą. To danie można wykonać na Varomie (punkt 2) lub w piekarniku (punkt 3) w zależności od własnych preferencji.
  2. Thermomix: Do naczynia miksującego wlewamy 400 ml wody. Zakładamy Varomę i układamy steki z kalafiora. Gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1.
  3. Piekarnik: Na blasze wykładamy papier do pieczenia, układamy steki z kalafiora. Pieczemy w temp. 200°C przez około 20 min.
  4.  Podajemy posypane natką pietruszki i pieprzem.

PODSUMOWANIE WARTOŚCI ODŻYWCZYCH:

  • Energia: 688 [kcal]
  • Białko: 37,21 [g]
  • Tłuszcz: 7,99 [g]
  • Węglowodany ogółem:171,9 [g]
  • Błonnik pokarmowy: 60,79 [g]
  • Cukry: 24,63 [g]
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close