Kotleciki gryczane ze szpinakiem

Szybkie i proste kotleciki zadowolą każdego. 🙂 Dwa podstawowe składniki, czyli kasza gryczana i szpinak to bogactwo aminokwasów, antyoksydantów, składników mineralnych i witamin z dużą porcją błonnika pokarmowego. Czego chcieć więcej – wszystko dostarczone! 🙂

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Otóż na tle innych kasz wyróżnia ją kilka właściwości tak bardzo istotnych dla naszego zdrowia!

  • Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm.
  • Spożycie 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie w aminokwasy oraz błonnik pokarmowy.
  • Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.
  • Jest wspaniałym źródłem witaminy z grupy B i składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, krzem, wapń i cynk.
SKŁADNIKI (10 kotlecików):
  • Kasza gryczana niepalona – 1 szklanka (około 450 g ugotowanej)
  • Szpinak – 2 pęczki
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Jajka – 1 szt.
  • Mąka gryczana – 3 łyżki
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę gryczaną uprzednio namaczamy, a następnie gotujemy. Osobiście najbardziej lubimy kaszę gotowaną na parze w Thermomixie, co zajmuje zaledwie 20 minut. 🙂
  2. Cebulkę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym ze szczyptą soli.
  3. Szpinak dokładnie myjemy, a następnie drobno siekamy i podduszamy na patelni tak, aby puścił wodę.
  4. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dodajemy jajko.
  5. Ponownie wszystko energicznie mieszamy do uzyskania masy.
  6. Całość podsypujemy mąką gryczaną, aby lepiej się skleiło.
  7. Z uzyskanej masy formujemy kotleciki.
  8. Smażymy kotelciki na patelni na rozgrzanym maśle klarowany z obu stron, aż się zarumienią.

Smacznego! 🙂

Kotleciki gryczane ze szpinakiem

Kotleciki gryczane ze szpinakiem

Kotleciki gryczane ze szpinakiem

Kotleciki gryczane ze szpinakiem