Kotleciki gryczane ze szpinakiem
Szybkie i proste kotleciki zadowolą każdego. 🙂 Dwa podstawowe składniki, czyli kasza gryczana i szpinak to bogactwo aminokwasów, antyoksydantów, składników mineralnych i witamin z dużą porcją błonnika pokarmowego. Czego chcieć więcej – wszystko dostarczone! 🙂
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Otóż na tle innych kasz wyróżnia ją kilka właściwości tak bardzo istotnych dla naszego zdrowia!
- Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm.
- Spożycie 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie w aminokwasy oraz błonnik pokarmowy.
- Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.
- Jest wspaniałym źródłem witaminy z grupy B i składników mineralnych takich jak: żelazo, potas, krzem, wapń i cynk.
Mamy przyjemność przedstawić Wam nowy projekt, nad którym ostatnio pracowałyśmy. Poznajcie Fit Jar, pierwszy w Polsce detoks w słoiku, który daję energię, pomaga schudnąć i chroni jelita. Jeśli szukacie pomysłu na oczyszczenie organizmu trafiacie w dziesiątkę.
Ruszyły właśnie zapisy na nasze detoksy. Zamówienia można składać już dziś, a realizacja rusza od poniedziałku 18 stycznia na terenie Krakowa i okoli. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy. Zamów z Fit Jar
SKŁADNIKI (10 kotlecików):
- Kasza gryczana niepalona – 1 szklanka (około 450 g ugotowanej)
- Szpinak – 2 pęczki
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- Jajka – 1 szt.
- Mąka gryczana – 3 łyżki
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną uprzednio namaczamy, a następnie gotujemy. Osobiście najbardziej lubimy kaszę gotowaną na parze w Thermomixie, co zajmuje zaledwie 20 minut. 🙂
- Cebulkę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym ze szczyptą soli.
- Szpinak dokładnie myjemy, a następnie drobno siekamy i podduszamy na patelni tak, aby puścił wodę.
- Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dodajemy jajko.
- Ponownie wszystko energicznie mieszamy do uzyskania masy.
- Całość podsypujemy mąką gryczaną, aby lepiej się skleiło.
- Z uzyskanej masy formujemy kotleciki.
- Smażymy kotelciki na patelni na rozgrzanym maśle klarowany z obu stron, aż się zarumienią.
Smacznego! 🙂