Sezon na szparagi trwa, a nam taki pomysł przyszedł do głowy przygotowując piknik rodzinny. 🙂 Szparagi zawinięte w naleśniczki z koperkiem i szczypiorkiem. Zaskakująco pyszne i aromatyczne, wiosenne danie! To świetny pomysł na obiad, lunch do pracy, czy przekąskę. Smakują super na ciepło i na zimno. Szybkie w przygotowaniu, piękne i pyszne. 🙂 Czego chcieć więcej!
Czas na piknik
SKŁADNIKI (na około 15 sztuk):
Naleśniki:
- Mąka gryczana – 3/4 szklanki
- Mleko owsiane* lub ryżowe – 3/4 szklanki
- Jajka – 2 szt.
- Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
- Sól – szczypta
- Świeży szczypiorek – 1 garść
- Świeży koperek – 1 garść
- Masło klarowane – do smażenia
Szparagi:
- Szparagi – 1 wiązka
- Czosnek – według uznania
- Chili – szczypta
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę, mleko, jajka, sodę i sól blendujemy na masę o lekko gęstej konsystencji typowej dla naleśników. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka lub za gęsta, dodajemy więcej mąki lub mleka.
*Do przepisu użyłyśmy nasze Domowe mleko owsiane. - Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek i koperek. Mieszamy.
- Na maśle klarowanym smażymy z dwóch stron naleśniki o wielkości mniej więcej szparagów – trochę mniejsze. 🙂
- Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki i blanszujemy na maśle klarowanym z czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Przyprawiamy wedle uznania. My lubimy dużo czosnku i chili. 🙂
- Szparagi zawijamy w naleśniczki i gotowe. 🙂
Smacznego!
SMACZNEGO! 🙂