ObiadyPrzekąski

Naleśniki gryczane z ziołami i szparagami

Sezon na szparagi trwa, a nam taki pomysł przyszedł do głowy przygotowując piknik rodzinny. 🙂 Szparagi zawinięte w naleśniczki z koperkiem i szczypiorkiem. Zaskakująco pyszne i aromatyczne, wiosenne danie! To świetny pomysł na obiad, lunch do pracy, czy przekąskę. Smakują super na ciepło i na zimno. Szybkie w przygotowaniu, piękne i pyszne. 🙂 Czego chcieć więcej!

Czas na piknik

SKŁADNIKI (na około 15 sztuk):

Naleśniki:

  • Mąka gryczana – 3/4 szklanki
  • Mleko owsiane* lub ryżowe – 3/4 szklanki
  • Jajka – 2 szt.
  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Świeży szczypiorek – 1 garść
  • Świeży koperek – 1 garść
  • Masło klarowane – do smażenia

Szparagi:

  • Szparagi – 1 wiązka
  • Czosnek – według uznania
  • Chili – szczypta
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę, mleko, jajka, sodę i sól blendujemy na masę o lekko gęstej konsystencji typowej dla naleśników. Jeżeli masa wyjdzie za rzadka lub za gęsta, dodajemy więcej mąki lub mleka.
    *Do przepisu użyłyśmy nasze Domowe mleko owsiane.
  2. Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek i koperek. Mieszamy.
  3. Na maśle klarowanym smażymy z dwóch stron naleśniki o wielkości mniej więcej szparagów –  trochę mniejsze. 🙂
  4. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki i blanszujemy na maśle klarowanym z czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Przyprawiamy wedle uznania. My lubimy dużo czosnku i chili. 🙂
  5. Szparagi zawijamy w naleśniczki i gotowe. 🙂
    Smacznego!

SMACZNEGO! 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close