Obiady
Minestrone
To klasyczna włoska zupa jarzynowa, którą można przygotować na swój sposób, zależnie od sezonu. Poniżej przepis na naszą lekką wersję minestrone – aromatyczną, pełną warzyw i kolorów.
SKŁADNIKI:
- Włoszczyzna (kapusta, marchewka, seler, pietruszka, por)
- Cebula – 1 szt.
- Pomidory – 2 szt.
- Cukinia – 1/2 szt.
- Suszone warzywa – 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Tymianek – 1 gałązka
- Kurkuma – szczypta
- Chili – szczypta
- Sól
- Pieprz
- Sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Włoszczyznę kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Dodajemy suszonych warzyw i czosnek.
- Cebulę kroimy na połówki i zrumieniamy na ogniu. Nada ona koloru i smaku. Dodajemy do pozostałych warzyw w garnku.
- Całość doprawiamy, kurkumą, chili, solą i pieprzem.
- Wszystko gotujemy przez około 30 minut.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostki pomidory i cukinię.
- Gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Na koniec doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny i tymiankiem.
- Jeżeli lubisz, to dodatkowo możesz dodać odrobinę ugotowanej komosy ryżowej. Zupa będzie bardziej sycąca i równie pyszna. 🙂