Obiady

Minestrone

To klasyczna włoska zupa jarzynowa, którą można przygotować na swój sposób, zależnie od sezonu. Poniżej przepis na naszą lekką wersję minestrone – aromatyczną, pełną warzyw i kolorów.

SKŁADNIKI:
  • Włoszczyzna (kapusta, marchewka, seler, pietruszka, por)
  • Cebula – 1 szt.
  • Pomidory – 2 szt.
  • Cukinia – 1/2 szt.
  • Suszone warzywa – 2 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Tymianek – 1 gałązka
  • Kurkuma – szczypta
  • Chili – szczypta
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
  1. Włoszczyznę kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
  2. Dodajemy suszonych warzyw i czosnek.
  3. Cebulę kroimy na połówki i zrumieniamy na ogniu. Nada ona koloru i smaku. Dodajemy do pozostałych warzyw w garnku.
  4. Całość doprawiamy, kurkumą, chili, solą i pieprzem.
  5. Wszystko gotujemy przez około 30 minut.
  6. Następnie dodajemy pokrojone w kostki pomidory i cukinię.
  7. Gotujemy przez kolejne 15 minut.
  8. Na koniec doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny i tymiankiem.
  9. Jeżeli lubisz, to dodatkowo możesz dodać odrobinę ugotowanej komosy ryżowej. Zupa będzie bardziej sycąca i równie pyszna. 🙂

 

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close