DeseryZdrowy dzieciak
Muffiny bezglutenowe z mango i brzoskwiniami
Muffinki – kto się potrafi im oprzeć… 🙂 W naszej wersji przemycimy mango i brzoskwinie, aby smak był jeszcze lepszy. 😉 Muffinki to świetny deser, ale także przekąska do pracy, czy nawet szybkie śniadanie. Dzieciaki je uwielbiają. ♥
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- Mango – 200 g
- Brzoskwinie – 50 g
- Jajka – 2 szt.
- Mąka owsiana bezglutenowa – 150 g
- Miód – 4 łyżki
- Bezglutenowy proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Mango i brzoskwinie obieramy i przekładamy do blendera.
- Dodajemy jajka i miksujemy.
- Następnie dodajemy mąkę, miód, proszek do pieczenia i sodę.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy na średnich obrotach.
- Masę przekładamy do foremek. Pieczemy przez 25-30 minut.
Muffinki najlepiej podawać z: kokosowa bita śmietanka.