Miso – zupa pełna probiotyków
Już nie raz pisałyśmy o tym jak ważne jest zdrowie naszych jelit, np w artukule Jelita – klucz do zdrowia. To jak o nie dbamy i jaką florę bakteryjną w nich chodujemy ma wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na zdrowie.
Z własnego doświadczenia możemy Wam powiedzieć, że zmiana sposobu odżywiania potrafiła wyeliminować nie tylko biegunki i zaparcia, ale częste bóle głowy, skoki nastroju, problemy ze skórą, włosami, paznokciami a nawet wpłynęła pozytywnie na naszą pamięć.
W idealnym świecie, aby zadbać o nasze jelita, powinnyśmy podjąć następujące kroki:
- Przygotowanie do detoksu
- Detoks – właściwe oczyszczenie organizmu, w tym jelit
- Wyjście z detoku
- Kontynuowanie zdrowej diety – gdy już oczyściliśmy nasze jelita, ważne jest by jak najdłużej utrzymać je w dobrym stanie. Tu nieocenioną pomocą w utrzymaniu włąsciwej flory bakteryjnej w jelitach są probiotyki. Można je przyjmować w formie suplementów, lub postawić na te naturalne czyli kiszonki. Te nasze polskie doskonale znacie: kapusta, ogórki, buraki. Ale kiszonki znane są też w innych kulturach i są to np Kimchi czy miso.
Poznaj FIT JAR – innowacyjny catering dietetyczny w Krakowie, oparty na linii dopasowanych do twoich potrzeb detoksów. Sekretem naszych detoksów są buliony kolagenowe, które gotujemy nawet do 24 godzin, na kościach pochodzących od zwierząt z hodowli organicznej (bez GMO i antybiotyków) aby uzyskać jak największą ilość naturalnego kolagenu. Choć to nie jedyny sekretny składnik, buliony bogate są również w L-glutaminę i L-karnitynę (aminokwasu, który pomaga w redukcji tanki tłuszczowej, budowaniu mięśni i regeneracji układu odpornościowego). Dodatkowo do wywarów kolagenowych dodajemy nasze prozdrowotne pasty, pełne antyoksydantów i ukrytych w nich superfoods, nadadzą one wywarom niepowtarzalnych smaków, oraz dostarczą niezbędnych tłuszczy i właściwości.
To właśnie Miso jest jednym z naszych ulubionych składników. Nie tylko nadaje potrawom cudowny smak, ale również ma szereg właściwości prozdrowotnych.
Miso to pasta z ziaren soi, otrzymywana w procesie długotrwałej fermentacji (od 3 miesięcy do 3 lat), bogata w enzymy, bakterie mlekowe i składniki odżywcze: witaminy z grupy B, K2-MK7, D, fosfor, żelazo, wapń, potas, kwas linolenowy i lecytynę. Jest źródłem pełnowartościowego białka i niezbędnych aminokwasów.
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI MISO
- Dzięki zawartości flawonoidów powoduje obkurczanie i obumieranie komórek nowotworowych
- Chroni nas przed zanieczyszczeniami chemicznymi i promieniowaniem
- Reguluje pracę układu trawiennego – pomaga w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczy
- Sprzyja rozwojowi dobrej flory mikrobakteryjnej
- Pomaga zapobiegać osteoporozie – bakterie użyte w procesie jej fermantacji mają zdolnosć wytwarzania witaminy K
- Wzmacnia odporność
- Niweluje skutki menopauzy
- Zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu
Dlatego, że tak kochamy miso, mamy dziś dla Was wyjątkowy przepis na zupę miso z dorszem i krewetkami. Tym przepisem podzielił sie z nami japoński kucharz, który twierdził, że nawet pancerzyki krewetek cudownie wzbogacają jej smak. A więc do dzieła!
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Świeże krewetki w pancerzykach – 10 szt. (200 g)
- Filet z dorsza – 200 g
- Wodorosty Wakame – 2 łyżki (40 g)
- Tofu z organicznej soi – 50 g
- Pasata Miso – 1,5 dużej łyżki
- Cebula dymka – 2 szt. (40 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Krewtki obieramy z pancerzyków odrywając głowy i ściągając całe pancerzyki.
- Wszystkie głowy i pancerzyki pluczemy, zalewamy 2 litami wody i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem, ściągając w międzyczasie szumowiny.
- Uzyskany wywar przecedzamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
- Dodajemy wodorosty wakame i gotujemy przez 5 minut.
- Dodajemy pokrojonego w grubą kostkę dorsza, obrane krewetki i pokrojone w kostkę tofu. Gotujemy przez kolejne 3 minuty na małym ogniu.
- Odlewamy odrobinę wywaru do miseczki i mieszamy go z pastą miso. My mieszamy często dwa rodzaje miso – jasne i ciemne, ale nie jest to konieczne. Na jednym rodzaju miso zupka też wychodzi pyszna.
- Wymieszaną z wywarem pastę miso dodajemy do zupy i mieszamy. Ważne, by od momentu dodania miso zupy NIE zagotować, bo wtedy pasta miso traci swoje właściwości.
- Serwujemy z posiekaną dymką.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Krewetki obieramy, odrywając całe głowy i ściągając pancerzyki. Wkładamy je do koszyczka i płuczemy wodą.
- Do naczynia miksującego nalewamy 2 l wody. Wstawiamy koszyczek z pancerzykami i gotujemy 15 min/100°C/obr. 1.
- Koszyczek z pancerzykami wyciągamy.
- Do naczynia miksującego z wywarem dodajemy wodorosty Wakame i gotujemy 3 min/100°C/obr. wsteczne 0,5.
- Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę, obrane krewetki i pokrojone w kostkę tofu.
- Gotujemy 3 min/90°C/obr. wsteczne 0,5 .
- Na sam koniec dodajemy pastę miso, już nie gotujemy, mieszamy kopystką i odstawiamy na 10 minut. NIE zagotować, bo wtedy pasta miso traci swoje właściwości.
- Serwujemy z posiekaną dymką.