Bez kategorii
Mus gruszkowy z siemienia lnianego
Pyszny gruszkowy deser z dodatkiem polskiego SUPERFOOD – siemienia lnianego. Czy wiecie, że te niepozorne ziarenka mają olbrzymią moc? Dlatego warto je wprowadzić do swojej codziennej diety. Po pierwsze, jak większość z nas wie, działają osłonowo na żołądek, łagodzą podrażnienia i wspomagają odchudzanie oraz utrzymanie wagi. Po drugie, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia oraz odporność. Pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet, jak również łagodzą objawy menopauzy. Regularne ich spożywanie wpływa pozytywnie na naszą skórę, włosy i paznokcie. A do tego są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Dodawaj je do wszystkiego, do koktajli, kisieli, musów, kremów, sosów, chlebów…
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Gruszki – 2 szt. (ok 300 g)
- Mleko kokosowe – 100 ml
- Siemię lniane zmielone – 2-3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
- Gruszki obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy na parze przez około 15 minut.
- Następnie przekładamy je do blendera, dodajemy mleko kokosowe i siemię lniane.
- Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy na dolną część Varomy.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, nakładamy Varomę i gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr. 2.
- Zdejmujemy Varomę, wylewamy wodę z naczynia miksującego, przekładamy gruszki, mleko kokosowe i siemię lniane. Miksujemy 10 s/obr.6.