Barszcz Czerwony

Dobry czerwony barszcz to sekret nie jednej kucharki 🙂 a często przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ten przepis na barszcz czerwony mamy od wielu lat przekazany od babci 🙂 takie są najlepsze 🙂 i zawsze się do nich powraca 🙂 Sekret tkwi w jego przygotowaniu 🙂

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg buraków
  • 2l wody
  • 1 cytryna;
  • pół główki czosnku około 7 ząbków
  • 7 kuleczek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól himalajska
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ksylitol (opcjonalnie do smaku)
PRZYGOTOWANIE:

Buraki obieramy i kroimy w plasterki, zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie wyciskamy czosnek i sok z jednej cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia ale nie zagotowujemy. Odstawiamy na noc. Rano ponownie doprowadzamy do wrzenia i ponownie odstawiamy. Po kilku godzinach ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku majerankiem, opcjonalnie dla uzyskania słodkości można dodać ksylitolu.

Barszcz Czerwony


Zobacz diety na Thermomix: