PoradySmoothie i napoje

Barszcz kiszony – przepis i właściwości

Barszcz kiszony to stały element naszej kuchni i aż nam wstyd, że dopiero teraz wrzucamy ten przepis na stronę i w ogóle o nim piszemy. Jest to nasz POLSKI SUPERFOOD – BOMBA ZDROWIA. Polecamy picie go jak najczęściej. 😉 Barszcz kiszony warto podawać też dzieciom. Nie jest to łatwe, bo raczej nie przypadnie im do gustu, ale można podawać np. jedna łyżeczkę 2-3 razy dziennie. Wzmocni to ich odporność i wesprze florę bakteryjną jelit.

Barszcz kiszony to stały element naszej autorskiej diety 5-dniowy detoks na Thermomix. I bardzo się cieszymy że dodałyśmy ten przepis właśnie do diety. Mamy nadzieje, że dzięki temu też zakochacie się w piciu barszczu kiszonego. A kto był z nami na Fit Weekendzie ten też wie, że szociki z barszczu kiszonego to podstawowy rytuał podczas tych 3 wspaniałych dni dla zdrowia i urody. 🙂

Jeżeli nie macie czasu zrobić własnego zakwasu, można go tez kupićNajlepszy barszcz kiszony jaki piłyśmy w Krakowie znajdziecie w Gruszka-Pietruszka. Zdecydowanie odstaje smakiem od innych! Jest po prostu pyszny! Kto go spróbował, kupuje regularnie. 🙂 Barszcz można kupić na placach i targach. W Krakowie znajdziecie go też jeszcze na Placu na Stawach.

Buraki są tanie i zdrowe, a samo przygotowanie barszczu to chwila. Później trzeba tylko trochę cierpliwości, aby zrobił się zakwas. Taki napój przyda się każdemu. W tajemnicy dodamy, że barszcz kiszony leczy kaca. 😉

„Barszcz kiszony – wspiera pracę jelit

 A zalet ma on jeszcze wiele:

  • naturalny probiotyk
  • wzmacnia odporność
  • wspiera układ krwionośny
  • pobudza trawienie
  • reguluje pracę jelit
  • jest kopalnią witamin
  • źródło kwasu foliowego
  • spowalnia proces starzenia się
  • ma działanie przeciwnowotworowe
  • leczy i zapobiega anemii
  • łagodzi zgagę
  • obniża poziom cholesterolu
  • wspomaga leczenie białaczki

Jest po prostu niezastąpiony!

SKŁADNIKI:
  • Buraki – 2 kg
  • Sól – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 główka
  • Przegotowana woda
PRZYGOTOWANIE:
  1. Surowe buraki obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do wysokiego słoja lub glinianego naczynia.
  2. Zalewamy ostudzoną, posoloną wodą, aż do poziomu buraków.
  3. Dodajemy ząbki czosnku. Przykrywamy np. talerzykiem i przygniatamy buraki tak, aby nie wystawały ponad poziom wody (dzięki temu nie powstanie pleśń).
  4. Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 3-5 dni. Kiedy będzie gotowy, przelewamy do szklanych butelek.
    Aby przyspieszyć proces fermentacji można dodać skórkę chleba razowego.

Warto też wykorzystać buraki pozostałe z zakwasu. W kuchni nic nie moze się zmarnować! Można z nich zrobić szybką surówkę. Wystarczy zetrzeć na tarce buraka i jabłko (w proporcjach jakie Wam odpowiadają), skropić olejem np. lnianym i miodem. Wymieszać i gotowe. 🙂

Życzymy smacznego i dużo zdrowia 🙂 Harmonki

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close