Barszcz kiszony – przepis i właściwości
Barszcz kiszony to stały element naszej kuchni i aż nam wstyd, że dopiero teraz wrzucamy ten przepis na stronę i w ogóle o nim piszemy. Jest to nasz POLSKI SUPERFOOD – BOMBA ZDROWIA. Polecamy picie go jak najczęściej. 😉 Barszcz kiszony warto podawać też dzieciom. Nie jest to łatwe, bo raczej nie przypadnie im do gustu, ale można podawać np. jedna łyżeczkę 2-3 razy dziennie. Wzmocni to ich odporność i wesprze florę bakteryjną jelit.
Barszcz kiszony to stały element naszej autorskiej diety 5-dniowy detoks na Thermomix. I bardzo się cieszymy że dodałyśmy ten przepis właśnie do diety. Mamy nadzieje, że dzięki temu też zakochacie się w piciu barszczu kiszonego. A kto był z nami na Fit Weekendzie ten też wie, że szociki z barszczu kiszonego to podstawowy rytuał podczas tych 3 wspaniałych dni dla zdrowia i urody. 🙂
Jeżeli nie macie czasu zrobić własnego zakwasu, można go tez kupić. Najlepszy barszcz kiszony jaki piłyśmy w Krakowie znajdziecie w Gruszka-Pietruszka. Zdecydowanie odstaje smakiem od innych! Jest po prostu pyszny! Kto go spróbował, kupuje regularnie. 🙂 Barszcz można kupić na placach i targach. W Krakowie znajdziecie go też jeszcze na Placu na Stawach.
Buraki są tanie i zdrowe, a samo przygotowanie barszczu to chwila. Później trzeba tylko trochę cierpliwości, aby zrobił się zakwas. Taki napój przyda się każdemu. W tajemnicy dodamy, że barszcz kiszony leczy kaca. 😉
„Barszcz kiszony – wspiera pracę jelit
A zalet ma on jeszcze wiele:
- naturalny probiotyk
- wzmacnia odporność
- wspiera układ krwionośny
- pobudza trawienie
- reguluje pracę jelit
- jest kopalnią witamin
- źródło kwasu foliowego
- spowalnia proces starzenia się
- ma działanie przeciwnowotworowe
- leczy i zapobiega anemii
- łagodzi zgagę
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaga leczenie białaczki
Jest po prostu niezastąpiony!
SKŁADNIKI:
- Buraki – 2 kg
- Sól – 1 łyżka
- Czosnek – 1 główka
- Przegotowana woda
PRZYGOTOWANIE:
- Surowe buraki obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do wysokiego słoja lub glinianego naczynia.
- Zalewamy ostudzoną, posoloną wodą, aż do poziomu buraków.
- Dodajemy ząbki czosnku. Przykrywamy np. talerzykiem i przygniatamy buraki tak, aby nie wystawały ponad poziom wody (dzięki temu nie powstanie pleśń).
- Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 3-5 dni. Kiedy będzie gotowy, przelewamy do szklanych butelek.
Aby przyspieszyć proces fermentacji można dodać skórkę chleba razowego.
Warto też wykorzystać buraki pozostałe z zakwasu. W kuchni nic nie moze się zmarnować! Można z nich zrobić szybką surówkę. Wystarczy zetrzeć na tarce buraka i jabłko (w proporcjach jakie Wam odpowiadają), skropić olejem np. lnianym i miodem. Wymieszać i gotowe. 🙂
Życzymy smacznego i dużo zdrowia 🙂 Harmonki