ŚniadaniaSosy, dipy i pasty
3-składnikowa pasta kanapkowa z dyni
Mimo, że pasta ta ma tylko 3 składniki, to jest to obłędna pasta kanapkowa z dyni. Jest lekko słodka, choć czuć w niej słoną pastę miso. Uwielbiamy takie połączenia słonego ze słodkim. 🙂 Jak to na pastę dyniową przystało jest idealna na jesienną nudę, a do tego uzależnia i nigdy się nie nudzi. 🙂 Łatwo, szybko i smacznie! 🙂
Miso – sposób na długie i zdrowe życie!
Pasta miso jest powszechnie uznawana za japoński sekret długowieczności, a jej regularne spożywanie niesie za sobą szereg pozytywnych skutków prozdrowotnych:
- działa przeciwnowotworowo
- wspomaga układ krwionośny
- usprawnia działanie układu pokarmowego
- poprawia funkcjonowanie całego organizmu
- opóźnia procesy starzenia
- działa przeciwzapalnie i przeciwinfekcyjnie
- ma działanie oczyszczające z toksyn
*Bardzo ważne jest aby miso nie poddawać obróbce termicznej, gdyż traci wtedy swoje właściwości.
SKŁADNIKI:
- Dynia upieczona – 300 g
- Pasta miso – 1 łyżka
- Imbir – kawałek o wielkości kciuka
- Chili (opcjonalnie) – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię przygotowujemy wcześniej. Pieczemy ja w piekarniku w temp. 170°C przez około 50 minut lub aż do momentu kiedy zmięknie. Odkładamy ją do ostygnięcia.
- W blenderze miksujemy kawałek imbiru tak, aby go zupełnie rozdrobinić.
- Następnie dodajemy przestudzoną dynię i pastę miso. Wszystko razem blendujemy.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
- Dynię przygotowujemy wcześniej. Pieczemy ja w piekarniku w temp. 170°C przez około 50 minut lub aż do momentu kiedy zmięknie. Odkładamy ją do ostygnięcia.
- Następnie do naczynia miksującego wrzucamy obrany kawałek imbiru i miksujemy 30 s/obr. 10.
- Dodajemy pastę miso i dynię. Wszystko razem blendujemy 30 s/obr. 8.