Sosy, dipy i pasty
Baba Ganush na Thermomix
Bakłażan jest nazywany gruszką miłości – to tylko jedno z określeń tego fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika, ale wspomaga również trawienie tłustych mięs. Jego wspaniałą zaletą jest niska kaloryczność. ☺ To tylko 20 kcal w 100 g. W 90% składa się z wody, a tylko 2% to cukry. Więc jedz dowoli! Ile tylko masz ochotę! ☺
SKŁADNIKI:
- Bakłażan – 50 g
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Szalotka – 5 szt.
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
- Sok z 1 cytryny
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Sezam – 50 g
- Tymianek – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C używając funkcji termoobieg.
- Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i rozkładamy na papierze do pieczenia. Dodajemy szalotki i czosnek (nie obrane ze skórki).
- Pieczemy przez około 30-40 minut, w międzyczasie sprawdzając czy już są miękkie.
- Jeśli bakłażany są już gotowe wyciągamy je z piekarnika i obieramy ze skórki. Drobno szatkujemy je razem z obraną cebulą i czosnkiem.
- Dodajemy sól, pieprz, zblendowany pył z sezamu i sok z cytryny oraz oliwę do smaku.
- Mieszamy. Można również wszystko zblendować na krem.
- Posypujemy tymiankiem do smaku.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C używając funkcji termoobieg.
- Bakłażana kroimy wzdłuż na pół i rozkładamy na papierze do pieczenia. Dodajemy szalotki i czosnek (nie obrane ze skórki).
- Pieczemy przez około 30-40 minut, w międzyczasie sprawdzając czy już są miękkie.
- Jeśli bakłażany są już gotowe wyciągamy je z piekarnika i obieramy ze skórki.
- Do naczynia miksującego wrzucamy sezam. Blendujemy 10 s/obr. 10.
- Dodajemy miąższ z bakłażana, czosnek, cebulę, oliwę, sok z cytryny i sól. Blendujemy 10 s/obr. 5.
- Masę zgarniamy kopystką i ponownie blendujemy 10 s/obr.4.
- Przekładamy do miseczki i posypujemy tymiankiem do smaku.
.