Sosy, dipy i pasty

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto to podstawowy składnik naszej kuchni! Dlaczego? Ponieważ nadaje się do wszystkiego, dodaje smaku i charakteru potrawie. Używamy go do sałatek, kanapek, mięs czy makaronów. 🙂
Ostatnio było kilka przepisów na zielone Pietruszkowe pesto z orzeszków ziemnychPesto bazyliowe ze słonecznikiem a teraz przyszedł czas na czerwone pesto z suszonych pomidorów. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Suszone pomidory – 50 g
  • Nerkowce – 30 g (1 garść)
  • Płatki drożdżowe nieaktywne* – 2 łyżki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 150 ml

*Płatki drożdżowe nieaktywne to świetna alternatywa dla osób nie jedzących nabiału. Nadają pyszny serowy posmak i są bardzo zdrowe. Jeżeli jesz nabiał, możesz je zamienić na starty parmezan.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Suszone pomidory szatkujemy bardzo drobno lub rozdrabniamy w blenderze. My użyłyśmy Thermomixa 5 s/obr. 8.
  2. Do pomidorów dodajemy resztę składników.
  3. Znów miksujemy, aż powstanie pesto z lekko wyczuwalnymi kawałkami. W Thermomixie miksujemy 10 s/obr. 10.
  4. Przelewamy do słoiczka. Zakręcamy. Trzymamy w lodówce do 3 dni.Pesto najlepiej smakuje z Polędwiczki z indyka w szynce parmeńskiej i czerwonym pesto.

Smacznego! 🙂

Pesto z suszonych pomidorów

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close