Sosy, dipy i pasty
Pesto z suszonych pomidorów
Pesto to podstawowy składnik naszej kuchni! Dlaczego? Ponieważ nadaje się do wszystkiego, dodaje smaku i charakteru potrawie. Używamy go do sałatek, kanapek, mięs czy makaronów. 🙂
Ostatnio było kilka przepisów na zielone Pietruszkowe pesto z orzeszków ziemnych, Pesto bazyliowe ze słonecznikiem a teraz przyszedł czas na czerwone pesto z suszonych pomidorów. 🙂
SKŁADNIKI:
- Suszone pomidory – 50 g
- Nerkowce – 30 g (1 garść)
- Płatki drożdżowe nieaktywne* – 2 łyżki
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 150 ml
*Płatki drożdżowe nieaktywne to świetna alternatywa dla osób nie jedzących nabiału. Nadają pyszny serowy posmak i są bardzo zdrowe. Jeżeli jesz nabiał, możesz je zamienić na starty parmezan.
PRZYGOTOWANIE:
- Suszone pomidory szatkujemy bardzo drobno lub rozdrabniamy w blenderze. My użyłyśmy Thermomixa 5 s/obr. 8.
- Do pomidorów dodajemy resztę składników.
- Znów miksujemy, aż powstanie pesto z lekko wyczuwalnymi kawałkami. W Thermomixie miksujemy 10 s/obr. 10.
- Przelewamy do słoiczka. Zakręcamy. Trzymamy w lodówce do 3 dni.Pesto najlepiej smakuje z Polędwiczki z indyka w szynce parmeńskiej i czerwonym pesto.
Smacznego! 🙂