Granola w 5 minut bez pieczenia – szybkie śniadanie
Pyszne szybkie śniadanko, które można przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy tylko mieć blender, orzechy i suszone owoce. Naszą ukochaną granolę robimy z połączenia orzechów włoskich, laskowych, makadamia oraz z dodatkiem daktyli i jagód goji. Ale jest tu pole do popisu i możesz użyć swoich ulubionych suszonych owoców i orzechów. Często zamieniamy daktyle na śliwki albo morele. Pamiętaj tylko żeby nie przesadzić z orzechami włoskimi, gdyż dają one często gorzki posmak. Warto zrobić na raz więcej granoli i zamknąć w szczelnym słoiku, będzie czekać na kolejny raz.
To śniadanie znika z talerza w sekundę! 🙂
SKŁADNIKI:
- Orzechy (mix: włoskie, makadamia, laskowe) – 150 g
- Daktyle suszone niesiarkowane – 70 g
- Jagody goji – 35 g
- Wiórki kokosowe – 80 g
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy, jagody goji i daktyle miksujemy na niskich obrotach tak, aby kawałeczki były wyczuwalne, a nie powstała papka.
- Dodajemy wiórki kokosowe i ponownie blendujemy na niskich obrotach przez kilka sekund. I gotowe!
Jeśli zdarzy Ci się za bardzo zblendować, nic się nie przejmuj. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego, zmiksuj jeszcze raz i ulep kulki. Obtocz w kokosie lub sezamie i masz również pyszne śniadanie. W naszej kuchni się nigdy nie załamujemy i kombinujemy dalej, nic się nie zmarnuje! 🙂
Granola najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i szklanką waniliowego mleka migdałowego. ♥♥♥