GLUTEN – co to jest, w jakich produktach się znajduje i jak wpływa na zdrowie?
Gluten to rodzaj białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie. Ostatnio bardzo wiele kontrowersji budzi dieta bezglutenowa, dlatego postanowiłyśmy napisać, dlaczego my nie jemy produktów zawierających gluten oraz wyjaśnić w jakich produktach możecie go znaleźć.
Gluten jest szczególnie szkodliwy u osób z celiakią, osób z nietolerancją pokarmową na ten składnik jaką mamy my obie, a także osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi w tym Hashimoto tak jak jedna z nas. Dzięki diecie wykluczającej właśnie gluten (ale również nabiał i cukier) można wyleczyć tę chorobę i to jest główny powód dlaczego nie jemy glutenu.
Faktem jednak jest to, że gluten uszkadza ściany jelit u każdego z nas, dlatego im więcej go spożywamy, tym bardziej jesteśmy narażeni na tzw. nieszczelne jelita. Czy wiecie, że każda osoba zmagająca się z chorobą autoimmunologiczną w tym Hashimoto ma w jakimś stopniu nieszczelne jelita? Dlatego zaleca się im właśnie dietę bezglutenową. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: Hashimoto – co jeść, czego unikać?
Osobiście uważamy, że jeżeli nie masz wskazań, aby gluten odstawić ze swojej diety, nie ma sensu zmieniać tego na siłę. Natomiast uważamy też, że przeciętna dieta Polaków i ogólnie mówiąc dieta „Zachodu” w zbyt dużym stopniu oparta jest na pokarmach zawierających gluten, zwłaszcza na pszenicy. Dominuje ona prawie w każdym posiłku, w tym również dla dzieci. Dlatego warto tu zaznaczyć, że częściej powinniśmy wybierać pełnoziarniste, nieprzetworzone produkty, pieczywo na zakwasie, urozmaicać dietę w różne kasze i mąki w tym również te bezglutenowe – a jest ich mnóstwo do wyboru! 🙂 Jedzcie więcej warzyw, zdrowych tłuszczy i nawadniajcie swój organizm.
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i pięknego wyglądu.
Gluten zawierają:
- pszenica i jej odmiany (orkisz)
- jęczmień
- żyto
- owies (ze względu na zanieczyszczenie)
Chcąc mieć pewność, że produkt nie zawiera glutenu, zawsze kupuj produkty oznaczone przekreślonym kłosem pszenicy.
Produkty zawierające gluten:
- mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana
- pieczywo i bułki z mąk zawierających gluten (w tym razowe, pumpernikiel, maca, pieczywo chrupkie)
- płatki, otręby, zarodki pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe, jęczmienne
- gotowe musli
- kasze: jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), bulgur, kuskus, owsiana, manna
- makarony z ww ziaren
- gotowe mączne wyroby: pierogi, krokiety, naleśniki, kopytka, kluski etc
- ciastka, ciasteczka, drożdżówki
- gotowe panierki
- jogurty z dodatkiem ziaren zbóż
- kawa zbożowa
- piwo, alkohole kolorowe
- napoje słodzone słodem jęczmiennym
Gdzie jeszcze może być ukryty gluten, a niekoniecznie o tym wiecie?
- gotowe dania obiadowe
- wędliny, pasztety, parówki, kiełbasy, konserwy
- mieszanki przypraw typu wegeta
- gotowe sosy do sałatek (w tym te w proszku)
- proszek do pieczenia
- zupy w proszku, kostki rosołowe
- budynie, kisiel
- suszone owoce
- słodycze, lody
- niektóre leki
Jdnak nie martwcie się na zapas. Jeżeli musicie przejść na dietę bezglutenową, oferuje ona szereg pysznych i zdrowych zamienników praktycznie wszystkiego. Na naszej stronie znajdziesz chleby bezglutenowe – bardzo proste i pyszne. A do tego są skarbnicą zdrowia. Po przepisy zerknij TUTAJ: BEZGLUTENOWE CHLEBY I WYPIEKI
Mąkę pszenną czy żytnią możecie zamienić na: mąkę gryczaną, kokosową, ryżową, z kasztanów, jaglaną, z cieciorki, z soczewicy, kukurydzianą. Na półkach w sklepach nie tylko ekologicznych znajdziecie większy wybór. Tak samo makarony – obecnie dostępne są pyszne i niewiele droższe zamienniki makaronów glutenowych. Do tego macie szereg kasz do wyboru w tym amarantus, komosa ryżowa, kasza gryczana, jaglana, ryż i wszystkie strączki.
Dieta bezglutenowa nie taka straszna jakby się wydawało! 🙂