Porady

GLUTEN – co to jest, w jakich produktach się znajduje i jak wpływa na zdrowie?

Gluten to rodzaj białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie. Ostatnio bardzo wiele kontrowersji budzi dieta bezglutenowa, dlatego postanowiłyśmy napisać, dlaczego my nie jemy produktów zawierających gluten oraz wyjaśnić w jakich produktach możecie go znaleźć.
Gluten jest szczególnie szkodliwy u osób z celiakią, osób z nietolerancją pokarmową na ten składnik jaką mamy my obie, a także osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi w tym Hashimoto tak jak jedna z nas. Dzięki diecie wykluczającej właśnie gluten (ale również nabiał i cukier) można  wyleczyć tę chorobę i to jest główny powód dlaczego nie jemy glutenu.

Faktem jednak jest to, że gluten uszkadza ściany jelit u każdego z nas, dlatego im więcej go spożywamy, tym bardziej jesteśmy narażeni na tzw. nieszczelne jelita. Czy wiecie, że każda osoba zmagająca się z chorobą autoimmunologiczną w tym Hashimoto ma w jakimś stopniu nieszczelne jelita? Dlatego zaleca się im właśnie dietę bezglutenową. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: Hashimoto – co jeść, czego unikać?

Osobiście uważamy, że jeżeli nie masz wskazań, aby gluten odstawić ze swojej diety, nie ma sensu zmieniać tego na siłę. Natomiast uważamy też, że przeciętna dieta Polaków i ogólnie mówiąc dieta „Zachodu” w zbyt dużym stopniu oparta jest na pokarmach zawierających gluten, zwłaszcza na pszenicy. Dominuje ona prawie w każdym posiłku, w tym również dla dzieci. Dlatego warto tu zaznaczyć, że częściej powinniśmy wybierać pełnoziarniste, nieprzetworzone produkty, pieczywo na zakwasie, urozmaicać dietę w różne kasze i mąki w tym również te bezglutenowe – a jest ich mnóstwo do wyboru! 🙂 Jedzcie więcej warzyw, zdrowych tłuszczy i nawadniajcie swój organizm.

Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i pięknego wyglądu. 

Gluten zawierają:

  • pszenica i jej odmiany (orkisz)
  • jęczmień
  • żyto
  • owies (ze względu na zanieczyszczenie)

Chcąc mieć pewność, że produkt nie zawiera glutenu, zawsze kupuj produkty oznaczone przekreślonym kłosem pszenicy.

Produkty zawierające gluten:

  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, owsiana
  • pieczywo i bułki z mąk zawierających gluten (w tym razowe, pumpernikiel, maca, pieczywo chrupkie)
  • płatki, otręby, zarodki pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe, jęczmienne
  • gotowe musli
  • kasze: jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), bulgur, kuskus, owsiana, manna
  • makarony z ww ziaren
  • gotowe mączne wyroby: pierogi, krokiety, naleśniki, kopytka, kluski etc
  • ciastka, ciasteczka, drożdżówki
  • gotowe panierki
  • jogurty z dodatkiem ziaren zbóż
  • kawa zbożowa
  • piwo, alkohole kolorowe
  • napoje słodzone słodem jęczmiennym

Gdzie jeszcze może być ukryty gluten, a niekoniecznie o tym wiecie?

  • gotowe dania obiadowe
  • wędliny, pasztety, parówki, kiełbasy, konserwy
  • mieszanki przypraw typu wegeta
  • gotowe sosy do sałatek (w tym te w proszku)
  • proszek do pieczenia
  • zupy w proszku, kostki rosołowe
  • budynie, kisiel
  • suszone owoce
  • słodycze, lody
  • niektóre leki

Jdnak nie martwcie się na zapas. Jeżeli musicie przejść na dietę bezglutenową, oferuje ona szereg pysznych i zdrowych zamienników praktycznie wszystkiego. Na naszej stronie znajdziesz chleby bezglutenowe – bardzo proste i pyszne. A do tego są skarbnicą zdrowia. Po przepisy zerknij TUTAJ: BEZGLUTENOWE CHLEBY I WYPIEKI
Mąkę pszenną czy żytnią możecie zamienić na: mąkę gryczaną, kokosową, ryżową, z kasztanów, jaglaną, z cieciorki, z soczewicy, kukurydzianą. Na półkach w sklepach nie tylko ekologicznych znajdziecie większy wybór. Tak samo makarony – obecnie dostępne są pyszne i niewiele droższe zamienniki makaronów glutenowych. Do tego macie szereg kasz do wyboru w tym amarantus, komosa ryżowa, kasza gryczana, jaglana, ryż i wszystkie strączki.
Dieta bezglutenowa nie taka straszna jakby się wydawało! 🙂

 

Na naszym blogu znajdziesz tylko przepisy bezglutenowe. Są one dla każdego kto nie może lub nie chce spożywać glutenu, ale również dla każdej osoby, która chce zdrowo się odżywiać, urozmaicić swoją dietę i zarazić pysznymi smakami osoby wokół siebie. 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close