
Smoothie i napoje
Indyjski Chai
Idealny na chłodne dni, dzięki intensywnemu korzennemu składowi ma rozgrzewające właściwości, ale to nie wszystko. 🙂 Dodaje energii, poprawia nastrój i wzmacnia odporność. Indyjski chai wspiera układ krwionośny, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, a dodatkowo poprawi pracę żołądka i wątroby. Nie bez przyczyny w Indiach dzień zaczynają od kubka Masala Chai. 🙂 Wypróbuj sami.
Pij kubek Masala Chai, gdy tylko łapie cię przeziębienie! 🙂
SKŁADNIKI (porcja na 2 kubeczki):
- Woda – 300 ml
- Mleka migdałowe – 200 ml
- Czarna herbata Assam – 2 łyżeczki
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- Kardamon – 1/2 łyżeczki
- Imbir – 1/2 łyżeczki
- Goździki – 3 szt.
- Anyż – 1 gwiazdka
- Miód – 2 łyżeczki
- Masło klarowane Ghee (opcjonalnie)* – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki, z wyjątkiem herbaty Asssam i miodu, umieszczamy w małym garnuszku i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy herbatę i zaparzamy przez około 3 minuty. Herbatę przelewamy przez sitko, a następnie dodajemy miodu jak napój troszkę przestygnie.
*Herbatę można dodatkowo wzmocnić łyżeczką masła klarowanego Ghee i zblendować dla uzyskania puszystej pianki. 🙂