DeseryZdrowy dzieciak
Jabłka i borówki pod gryczaną kruszonką
To jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów, który jest z nami od lat. Właśnie sobie o nim przypomniałyśmy, no więc jest. Pieczone jabłka robią się jeszcze słodsze, a kruszonka podkreśla ich smak. Do przepisu można dodać borówki lub inne owoce, które lubisz, na przykład maliny. Same jabłka bez dodatków też smakują pysznie. Taki deser możesz przygotować pod własne smaki. 🙂 Jest to również idealny deser dla osób chorych na cukrzycę, bo wszystkie składniki mają niski indeks glikemiczny!
Jabłka w roli głównej!
SKŁADNIKI:
- Jabłka – 2 szt.
- Borówki – 1/2 szklanki
- Cynamon – 1 płaska łyżeczka
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Mąka gryczana* – 30 g
- Ksylitol – 20 g*Mąkę gryczaną można zamienić na mąkę orkiszową.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170℃.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wykładamy je do naczynia żaroodpornego o wymiarach mniej więcej 24 x 15 cm.
- Posypujemy borówkami. My użyłyśmy amerykańskich w tym przepisie.
- Doprawiamy cynamonem.
- Do miseczki przekładamy olej kokosowy. Ważne żeby NIE był płynny.
- Dosypujemy ksylitol i mąkę gryczaną.
- Wszystko zagniatamy palcami tak, żeby składniki się złączyły i powstały grudki z masy. Taką kruszonką posypujemy jabłka i borówki.
- Wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut używając funkcji termoobieg.
- Po wyciągnięciu czekamy, aż przestygnie. Takie jabłka są pyszne na ciepło i na zimno.
Smacznego!