Domowy majonez – lepszy niż ze sklepu
Z robieniem majonezu jest pewnie tak samo jak z decyzją, który kupny majonez jest lepszy. Ile gustów tyle ulubionych smaków.
Do zrobienia domowego majonezu podeszłyśmy kilka razy testując różne przepisy i oleje. Zależało nam na tym, by majonez konsystencją i smakiem najbardziej przypominał nasz ulubiony. By świetnie komponował się w naszych nowych przepisach, bo tłuszcze też są ważne. I choć nie jest to pewnie najzdrowsza pozycja na naszym blogu, to otwiera nam drogę do całej masy nowych przepisów.
Co to są oleje nierafinowane i dlaczego je wybieramy?
Oleje nierafinowane, inaczej oleje tłoczone na zimno, są to oleje wytwarzane w procesach mechanicznych, a więc beż użycia chemikaliów oraz bez wykorzystania wysokiej temperatury. Dzieki temu są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, sterole i skwalen, który jest składnikiem lipidowym skóry – chroni on skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, oraz wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.
Spożywanie olejów nierafinowanych:
- przeciwdziała otyłości, niedokrwiennej chorobie serca, oraz nadciśnieniu tętniczemu
- opóźnia procesy starzenia się organizmu
Kilka uwag technicznych
- Koniecznie używamy jajek ekologicznych lub chociaż „z wolnego wybiegu”. Takie jajka oznaczone są numerkiem ‚1’ na skorupce.
- Majonez najłatwiej będzie Wam przygotować z jajka w temperaturze pokojowej.
- Kluczowe jest powolne dodawanie oleju, bo tylko w ten sposób majonez się ładnie zagęści, a wszystkie składniki dobrze wymieszają.
SKŁADNIKI:
- Olej rzepakowy – 220 g
- Jajko – 1 szt.
- Ocet spirytusowy – 1 łyżeczka (5 g)
- Musztarda sarepska lub dijon – 2 łyżeczki (20 g)
- Sól himalajska różowa – niecała 1/2 łyżeczki (3 g)
PRZYGOTOWANIE:
- Jajko wyciągamy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową.
- Do robota kuchennego wbijamy jajko, dodajemy ocet, musztardę i sól.
- Miksujemy na wolnych obrotach do wymieszania na gładką masę.
- Powoli, cienkim strumieniem dolewamy olej cały czas miksując na wolnych obrotach.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wbijamy jajko w temperaturze pokojowej.
- Dodajemy musztardę, sól i ocet. Miksujemy 30 s/obr. 4.
- Powoli, cienkim strumieniem na pokrywę naczynia miksującego, bez zdejmowania miarki wlewamy olej. Miksujemy 2-3 min/obr. 4.
KILKA UWAG SMAKOWYCH:
- Majonez wyszedł znacznie delikatniejszy w smaku, gdy zamiast octu spirytusowego użyłyśmy soku z cytryny lub octu jabłkowego.
- Olej słonecznikowy też się sprawdził, ale majonez miał wyraźny posmak słonecznika.
- Gdy dodałyśmy więcej oleju (250 g) majonez był znacznie gęstszy.
- Fajnie smakuje również z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu.
Majonez doskonale pasuje do naszych Pikantnych frytek z batatów. SMACZNEGO!