Sosy, dipy i pasty

Domowy majonez – lepszy niż ze sklepu

Z robieniem majonezu jest pewnie tak samo jak z decyzją, który kupny majonez jest lepszy. Ile gustów tyle ulubionych smaków.
Do zrobienia domowego majonezu podeszłyśmy kilka razy testując różne przepisy i oleje. Zależało nam na tym, by majonez konsystencją i smakiem najbardziej przypominał nasz ulubiony. By świetnie komponował się w naszych nowych przepisach, bo tłuszcze też są ważne. I choć nie jest to pewnie najzdrowsza pozycja na naszym blogu, to otwiera nam drogę do całej masy nowych przepisów.

Co to są oleje nierafinowane i dlaczego je wybieramy?

Oleje nierafinowane, inaczej oleje tłoczone na zimno, są to oleje wytwarzane w procesach mechanicznych, a więc beż użycia chemikaliów oraz bez wykorzystania wysokiej temperatury. Dzieki temu są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, sterole i skwalen, który jest składnikiem lipidowym skóry – chroni on skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, oraz wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

Spożywanie olejów nierafinowanych:

  • przeciwdziała otyłości, niedokrwiennej chorobie serca, oraz nadciśnieniu tętniczemu
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu
Kilka uwag technicznych
  1. Koniecznie używamy jajek ekologicznych lub chociaż „z wolnego wybiegu”. Takie jajka oznaczone są numerkiem ‚1’ na skorupce.
  2. Majonez najłatwiej będzie Wam przygotować z jajka w temperaturze pokojowej.
  3. Kluczowe jest powolne dodawanie oleju, bo tylko w ten sposób majonez się ładnie zagęści, a wszystkie składniki dobrze wymieszają.
SKŁADNIKI:
  • Olej rzepakowy – 220 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Ocet spirytusowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • Musztarda sarepska lub dijon – 2 łyżeczki (20 g)
  • Sól himalajska różowa – niecała 1/2 łyżeczki (3 g)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Jajko wyciągamy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową.
  2. Do robota kuchennego wbijamy jajko, dodajemy ocet, musztardę i sól.
  3. Miksujemy na wolnych obrotach do wymieszania na gładką masę.
  4. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy olej cały czas miksując na wolnych obrotach.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wbijamy jajko w temperaturze pokojowej.
  2. Dodajemy musztardę, sól i ocet. Miksujemy 30 s/obr. 4.
  3. Powoli, cienkim strumieniem na pokrywę naczynia miksującego, bez zdejmowania miarki wlewamy olej. Miksujemy 2-3 min/obr. 4.
KILKA UWAG SMAKOWYCH:
  1. Majonez wyszedł znacznie delikatniejszy w smaku, gdy zamiast octu spirytusowego użyłyśmy soku z cytryny lub octu jabłkowego.
  2. Olej słonecznikowy też się sprawdził, ale majonez miał wyraźny posmak słonecznika.
  3. Gdy dodałyśmy więcej oleju (250 g) majonez był znacznie gęstszy.
  4. Fajnie smakuje również z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu.

Majonez doskonale pasuje do naszych Pikantnych frytek z batatów. SMACZNEGO!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close