PoradyTop 10

Jak zwiększyć odporność – nasze domowe sposoby

Sezon chorobowy ruszył i to wielkimi krokami!!! Odporność to ostatnio numer jeden w internecie i nie ma się co dziwić. Złe odżywianie, stres, zła jakość powietrza, zanieczyszczenia, wszechobecna chemia, brak snu – to jedne z przyczyn osłabienia naszej odporności. My mamy na to swoje ulubione sposobyktóre naprawdę nie zawodzą. 🙂 Ważne jest, aby korzystać z nich regularnie, a nie kiedy już jesteśmy całkowicie rozłożeni chorobą. Wtedy jest już bardzo ciężko postawić się na nogi. Dlatego nie czekaj, aż dopadnie cię przeziębienie i zacznij już dziś!

Chciałyśmy Wam powiedzieć, że odkąd zaczęłyśmy zwracać uwagę na to co jemy, co nas otacza, jak pracujemy, nasza odporność podniosła się tak, że rzadko dopada nas choroba. Wcześniej infekcja byłą naszą codziennością, zatkany nos w lecie również. 😉 Dwa tygodnie choroby, tydzień przerwy i tak w kółko! Tak się nie da żyć!!! Samo zdrowe jedzenie to jedno, ale są takie produkty i suplementy, które w naturalny sposób wspierają naszą odporność i na nie warto zwrócić uwagę.

Zobacz nasze TOP 10 wspierające odporność i zwalczające infekcje.

1. IMBIRÓWKA

Zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiamy imbir, jest on od wieków stosowany do walki z infekcjami. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Nie jednokrotnie postawił nas na nogi w początkowych fazach infekcji. Stosujemy go na co dzień do wielu dań, choć na podniesienie odporności króluje właśnie imbirówka! Jest to napój mocy. Rozgrzewa, oczyszcza i leczy, a do tego jest bardzo smaczny. 🙂 Taką imbirówkę pijemy cały rok, w zimie na ciepło, a w lecie na zimno. Obie wersji sprawdzają się równie dobrze. 🙂 Imbirówka to również wsparcie podczas naszego autorskiego programu oczyszczającego 5-DNIOWY DETOKS NA THERMOMIX. Koniecznie spróbujcie i wprowadźcie imbirówkę do swojej diety.

2. CZOSNEK

Kto nas zna, wie że czosnek dodajemy prawie do wszystkiego. 🙂 Można powiedzieć, że trochę przesadzamy, ale cóż, po prostu go lubimy za walory zdrowotne i smakowe. 🙂 Jest to nasz polski superfood i naturalny antybiotyk. O polskich superfoods pisałyśmy TUTAJ. Najlepszym domowym sposobem na walkę z infekcjami i odpornością jest syrop z cebuli i czosnku. Bardzo prosty w przygotowaniu: Wystarczy tylko obrać i pokroić w plasterki cebulę i kilka ząbków czosnku, ułożyć je warstwami w słoiku, każdą skrapiając miodem. Kiedy cebula puści sok, zlewamy syrop i pijemy codziennie. 🙂 Czosnek dodajemy również do potraw – zazwyczaj na końcu przygotowania, tak aby nie stracił swoich wartości.

3. WITAMINA C

Witaminę C warto dostarczać w naturalnych produktach, ale w okresie jesienno-zimowym lubimy suplementować ją dodatkowo. Wybieramy zawsze suplementy dobrej jakości i w 100% naturalne. Te najlepiej się przyswajają. Więcej na temat właściwości witaminy C przeczytasz tutaj: Witamina C i jej ogromna moc.

4. ROSÓŁ – ZUPA MOCY

Rosół każdy zna i pewnie nie raz jadł, ale czy wiecie, że najlepszy rosół, tzn taki który ma niesamowite właściwości zdrowotne i podnosi odporność oraz pomaga zwalczyć infekcje, to taki, który gotuje się na kościach ekologicznych przez 7-24 godzin. Tak! Wtedy wydobywamy najwięcej dobrego z naszej magicznej zupki. Ma ona mnóstwo kolagenu, który pełni bardzo ważne funkcje w naszym organizmie i odbudowuje ściany jelit. O kolagenie więcej przeczytasz TUTAJA to właśnie jelita są odpowiedzialne w 80 % za naszą odporność.

Nie ma mowy o odporności bez zdrowych jelit!!! Więcej informacji znajdziesz tu: JELITA – klucz do zdrowia. Nasz rosół można jeść w tradycyjnej wersji lub tak jak my – z dodatkiem kurkumy, czosnku, chili i cytryny. 🙂 Jest to przepis przywieziony z detoksu w Tajlandii.

5. PROBIOTYKI

Tak jak pisałyśmy wyżej, bez zdrowych jelit nie ma możliwości być zdrowym. A dobra flora bakteryjna jelit to podstawa. Jest to jedna z rzeczy, o którą naprawdę dbamy. Probiotyki wspierają naszą odporność. Zażywamy je w formie suplementów i naturalnie. Oczywiście wolimy naturalnie, ponieważ jest to proste i tańsze. 🙂 Wystarczy urozmaić swoją codzienną dietę w kiszonki jak na przykład kapusta, ogórki  – to też nasze polskie superfoods! Korzystajmy z nich jak najczęściej! Lubimy też pić szociki barszczu kiszonego. 😉 Podczas naszych Fit Weekendów pijemy szociki codziennie. 🙂 Obecnie można dostać bardzo dobre i naturalne barszcze kiszone w butelce. A poniżej znajdziecie przepis na bardzo prosty Barszcz kiszony mojej Babci. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Buraki – 2 kg
  • Przegotowana letnia woda
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Czosnek – 5-8 ząbków
PRZYGOTOWANIE:

Buraki obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy do naczynia lub słoja, w którym będziemy robić zakwas. Wodę gotujemy, przestudzamy, solimy i sprawdzamy czy jest odpowiednio dla Ciebie słona.  Zalewamy buraki tak, aby woda je przykryła. Dodajemy ząbki czosnku. I tu też w zależności od smaków można dać ich mniej lub więcej. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-5 dni. Na wierzchu powinna zrobić się piana, którą ściągamy i odcedzamy barszcz. Pijemy na zdrowie.

6. ZŁOTE MLEKO – GOLDEN MILKZłote mleko

Pyszne, lekkie i z pianką. 🙂 Mleko z dawką kurkumy. Często zastępuje nam kawkę, zwłaszcza kiedy mamy ochotę na drugą. 😉 Kurkuma ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Jest idealna w walce z przeziębieniem, to wspaniały antyoksydant unieszkodliwiający wolne rodniki. Dodatkowo pomaga odbudować ściany jelit i florę bakteryjną, a jak pisałyśmy wyżej, jelita to klucz do zdrowia.

7. BATATOWO-WARZYWNA UCZTA SMAKÓW

Rozgrzewająca potrawa z mnóstwem przeciwzapalnych przypraw. Doda energii i zdecydowanie poprawi humor smakiem i aromatem. 🙂 Jest to też jedna z naszych ulubionych potraw do pracy – lunch box, jedna z nielicznych potraw, która smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

8. KĄPIEL W CHLORKU MAGNEZU SÓL EPSOM

Nasze ostatnie odkrycie! Choć o takich kąpielach słyszałyśmy wcześniej, dopiero ostatnio sprawdziłyśmy ich działanie. Kąpiele magnezowe to świetny pomysł na dostarczenie magnezu do naszego organizmu. Ma on wiele zalet, w tym wspomaga układ odpornościowy. Wiele z nas ma niedobory magnezu, o których nawet nie zdaje sobie sprawy, a kąpiel w chlorku magnezu to idealne połączenie przyjemności z pożytecznością. 🙂 Po kąpieli poczujecie zastrzyk energii!!! Wystarczy do kąpieli wsypać 1-2 szklanki chlorku i moczyć się 20-30 minut.

Koktajl z dyni na odporność9. KOKTAJL Z DYNI NA ODPORNOŚĆ

Kto czyta naszego bloga i korzystał z naszych diet, ten wie, że jeden smoothie dziennie to nasz podstawowy nawyk. W smoothie można przemycić mnóstwo zdrowia, w tym również produktów podnoszących odporność. My uwielbiamy dodać imbir, kurkumę, spirulinę czy chlorellę, siemię lniane albo cynamon. W naszym dyniowym smoothie połączenie składników wpłynie korzystnie na Wasze zdrowie, wygląd i odporność. 🙂 Spróbujcie również przepis na Domowy Kubuś. Jesteśmy od niego uzależnione!

10. LEKKIE CURRY Z SOCZEWICĄ I SZPINAKIEM

Kolejne rozgrzewające danie i jedna z ulubionych potraw. Równie aromatyczne i z mnóstwem przypraw. Spróbuj, a na pewno przepis trafi na listę twoich ulubionych. Możesz je doprawić według własnego gustu. My lubimy sporo imbiru i chili. 🙂

A Wy jak wspieracie odporność? Piszcie w komentarzach, może zainspirujecie nas i innych.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close