Co za połączenie! Pyszny atlantycki łosoś, aromatyczny szpinak i maślany sosik. Tego właśnie potrzebujesz! 🙂 Kto się skusi?

SKŁADNIKI:
  • Łosoś atlantycki – 2 kawałki
  • Młody szpinak – 150 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól
  • Pieprz
SOS MAŚLANO-KOPERKOWY:
  • Sok z połówki cytryny
  • Masło klarowane
  • Koperek
PRZYGOTOWANIE:
  1. Łososia dobrze płuczemy i osuszamy, a następnie dzielimy go na kawałki. Każdy kawałek nacinamy wzdłuż przez środek, tak aby nie przeciąć łososia na pól. Posypujemy solą i pieprzem.
  2. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy świeży szpinak i doprawiamy solą.
  3. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Podduszamy wszystko przez kilka minut.
  4. Łososia faszerujemy szpinakiem i zapiekamy przez 20-25 minut w piekarniku w temp. 180°C używając funkcji termoobieg.
  5. W międzyczasie przygotowujemy sos maślano-koperkowy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego. Odstawiamy na bok i dodajemy sok z połówki cytryny i poszatkowany koperek. Mieszamy.
    To danie najlepiej smakuje z czarnym ryżem polanym sosem maślano-koperkowym.

Smacznego!