
Obiady
Łosoś faszerowany szpinakiem z sosem maślano-koperkowym
Co za połączenie! Pyszny atlantycki łosoś, aromatyczny szpinak i maślany sosik. Tego właśnie potrzebujesz! 🙂 Kto się skusi?
SKŁADNIKI:
- Łosoś atlantycki – 2 kawałki
- Młody szpinak – 150 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól
- Pieprz
SOS MAŚLANO-KOPERKOWY:
- Sok z połówki cytryny
- Masło klarowane
- Koperek
PRZYGOTOWANIE:
- Łososia dobrze płuczemy i osuszamy, a następnie dzielimy go na kawałki. Każdy kawałek nacinamy wzdłuż przez środek, tak aby nie przeciąć łososia na pól. Posypujemy solą i pieprzem.
- Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy świeży szpinak i doprawiamy solą.
- Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Podduszamy wszystko przez kilka minut.
- Łososia faszerujemy szpinakiem i zapiekamy przez 20-25 minut w piekarniku w temp. 180°C używając funkcji termoobieg.
- W międzyczasie przygotowujemy sos maślano-koperkowy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego. Odstawiamy na bok i dodajemy sok z połówki cytryny i poszatkowany koperek. Mieszamy.
To danie najlepiej smakuje z czarnym ryżem polanym sosem maślano-koperkowym.
Smacznego!