Miski pełne zdrowia – czyli buddha bowls – to ostatnio bardzo modny trend w kuchni. 🙂 Nam też się podoba, nie tylko dlatego, że takie miseczki kryją w sobie mnóstwo wartości odżywczych, ale również dlatego, że są pyszne, szybkie w przygotowaniu i wyglądaj po prostu bosko. 🙂
Wersja śródziemnomorska jest wyjątkowo smaczna i wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Komosa ryżowa – 100 g
- Cukinia – 200 g
- Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
- Mix sałat – 2 garście
- Oliwki czarne – 2 garście
- Grecka feta – 140 g
- Dip z pieczonej papryki
- Pesto
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową gotujemy do miękkości z odrobiną soli.
- W międzyczasie pomidorki kroimy na połówki, ser feta w kostkę, a z cukinii robimy makaron przy użyciu specjalnego nożyka lub obieraczki do ziemniaków.
- Kiedy komosa jest gotowa, przekładamy ją do miseczek. Na wierzchu układamy obok siebie mix sałat, makaron z cukinii, pomidorki, oliwki i fetę.
- Naszą buddha bowl polewamy dipem z pieczonej papryki lub pesto lub jednym i drugim. 🙂
SMACZNEGO! 🙂