
Zupy
Zupa ogórkowa w nowoczesnej odsłonie
Ogórek to wspaniałe warzywo. W większości składa się z wody, więc jest nisko kaloryczny. To wspaniałe źródło antyoksydantów hamujące rozwój szkodliwych wolnych rodników, a dodatkowo ma działanie detoksykacyjne.
SKŁADNIKI:
- Bulion warzywny lub drobiowy – 1 l
- Ogórki kiszone – 4 duże szt.
- Marchewka – 1 szt.
- Ziemniaczki – 3 szt.
- Woda spod ogórków – 300 ml
- Orzechy makadamia lub nerkowca – 10 szt.
- Koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Nerkowce namaczamy przynajmniej przez 30 minut.
- Ogórki obieramy ze skórki, ścieramy je na tarce na grubych oczkach i dodajemy do ugotowanego bulionu.
- Marchewkę obieramy i też ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do bulionu.
- Ziemniaczki obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu, aby się ugotowały.
- Następnie dodajemy do bulionu wodę spod ogórków.
- Odlewamy odrobinę zupy i dodajemy do niej orzechy nerkowca lub makadamia w zależności od upodobań. Blendujemy w Nutribullet do uzyskania gładkiego kremu.
- Zblendowany krem dodajemy do całości zupy i w ten sposób mamy „podbitą„ ogórkową i to bez śmietanki. 🙂
- Podajemy posypane koperkiem.
Smacznego! 🙂