
Zupy
Zupa szczawiowa
Pyszna sezonowa zupa szczawiowa jest w sam raz na upalne dni. Bogactwo pysznego kwaśnego smaku, a także wspaniałe naturalne lekarstwo dla układu pokarmowego! Zupa ta jest klasykiem polskiej kuchni – koniecznie podawana z jajkiem. 🙂 Łatwo, szybko i smacznie dla wszystkich fanów kwaśnych smaków! 🙂
SKŁADNIKI:
- Szczaw – 2 pęczki
- Bulion warzywny – 2 l
- Masło klarowane lub oliwa
- Sól himalajska – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Szczaw dokładnie płuczemy i kroimy na małe kawałki.
- Podsmażamy go na maśle klarowanym lub oliwie, aż szczaw zmieni kolor.
- Sekretem dobrej zupy szczawiowej jest smaczny bulion warzywny. My najbardziej lubimy ten robiony na włoszczyźnie z dużą ilością marchewki. Można też dodać jagody goji, jeżeli lubisz słodkawy smak bulionu.
Smacznego! 🙂