zupa szczawiowa

Pyszna sezonowa zupa szczawiowa jest w sam raz na upalne dni. Bogactwo pysznego kwaśnego smaku, a także wspaniałe naturalne lekarstwo dla układu pokarmowego! Zupa ta jest klasykiem polskiej kuchni – koniecznie podawana z jajkiem. 🙂 Łatwo, szybko i smacznie dla wszystkich fanów kwaśnych smaków! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Szczaw – 2 pęczki
  • Bulion warzywny – 2 l
  • Masło klarowane lub oliwa
  • Sól himalajska – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Szczaw dokładnie płuczemy i kroimy na małe kawałki.
  2. Podsmażamy go na maśle klarowanym lub oliwie, aż szczaw zmieni kolor.
  3. Sekretem dobrej zupy szczawiowej jest smaczny bulion warzywny. My najbardziej lubimy ten robiony na włoszczyźnie z dużą ilością marchewki. Można też dodać jagody goji, jeżeli lubisz słodkawy smak bulionu.
    Smacznego! 🙂

Zupa szczawiowa