Butter chicken z masłem orzechowym

Smaki Indii zagościły dziś do naszej kuchni. Butter Chicken czyli kurczak na maśle to jedna z najsłynniejszych indyjskich potraw. W oryginalnej wersji robi się ją na jogurcie naturalnym, my stworzyłyśmy własną wersję, prostą z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym 🙂

kuchnia indyjska w wersji Food Harmony 🙂

SKŁADNIKI:
  • 1 pierś z kurczaka ok. 300 g
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży imbir 2 cm
  • papryczka chili
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • filiżanka orzeszków ziemnych
  • łyżka masła (opcjonalnie)
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:

Cebulkę szatkujemy, imbir ścieramy na tarce, papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez tarkę. Wszystko podsmażamy na maśle klarowanym kilka minut.
Dodajemy pokrojone pomidory.
Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, dodajemy do reszty składników.
Dusimy kilka minut.
Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe, przyprawy, sól, pieprz.
Wszystko dusimy około 10 minut.
Na koniec dodajemy orzeszki ziemne, masło i miód, mieszamy. Miód można pominąć, jeżeli wolicie bardziej wytrawne smaki 🙂

Podajemy posypane świeżą kolendrą, orzeszkami, z ryżem lub solo 🙂

PRZYGOTOWANIE W THERMOMIX:

Czosnek i imbir rozdrabniamy 3s/obr.7
Dodajemy cebule, rozdrabniamy 3s/ obr. 5
Dodajemy chili, podsmażamy 4min/ 95℃/ obr. wsteczne 1
Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka,  pomidory, mleko kokosowe, przyprawy i dusimy 10 min/ 95℃/ obr. wsteczne 0,5
Dodajemy orzeszki ziemne, miód, masło. Mieszamy 1min/ obr. wsteczne 1

SMACZNEGO 🙂

Butter chicken z masłem orzechowym

Butter chicken z masłem orzechowym