Świąteczny makowiec bez pieczenia

Szybki i prosty w przygotowaniu, słodki, lekki, pyszny 🙂 bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Jednym słowem super alternatywa dla tradycyjnego makowca, którą będą zachwyceni wszyscy domownicy! Nasza zdrowa wersja ciasta na święta 🙂

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 40 g daktyli namoczonych 1 godzinę
  • 140 g migdałów namoczonych 1 godzinę

Masa:

  • 200 g mielonego maku
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 g nerkowców
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu

Polewa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • garść wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej musimy zmieszać mielony mak z gęstą częścią mleka kokosowego (wodę oddzielamy) i odstawić do lodówki na noc.
Nerkowce również namaczamy na noc w wodzie.

Na następny dzień możemy szybko zrobić resztę.
Spód ciasta przygotowujemy miksując namoczone daktyle i migdały, aż składniki się złączą. Następnie wykładamy na spód brytfanki o średnicy 18 cm i ugniatamy cienką warstwę.

Masę makową blendujemy razem z odsączonymi nerkowcami i miodem. Dodajemy rodzynki, mieszamy i całość przekładamy na przygotowany spód.

Bierzemy się za polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i miód. Mieszamy. Kiedy polewa przestygnie, polewamy naszego makowca, posypujemy wiórkami kokosowymi i całość przekładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto można też posypać pokruszonymi orzechami, zamiast wiórek.

Smacznego 🙂

Świąteczny makowiec bez pieczenia