Warzywa to podstawa letniej kuchni i smaków. Często w upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie dania kuchni Polskiej. Wtedy najlepiej jest sięgnąć po warzywne ratatouille tak zwany gulasz z letnich warzyw prosto z Francji.
Pamiętajcie, że nasze menu powinno składać się w 50% z warzyw ☺ dzięki takim przepisom łatwo jest to osiągnąć.
Danie to nie tylko wspaniale nadaje się na drugi dzień do pracy, jest nisko kaloryczne, a do tego bardzo wartościowe i odżywcze więc jedzcie do woli ile tylko kubki smakowe zapragną ☺

SKŁADNIKI:
  • 3 szt. biała papryka
  • 0.5 kg pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 15 oliwek czarnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyzki oliwa z pierwszego tłocznia*
  • 1 łyżeczka sól himalajska
  • świeży tymianek

*Jeśli pominiecie oliwę macie gotowy przepis z postu dr. Dąbrowskiej wystarczy zamienić na wodę a na koniec skropić sokiem z cytryny dla uzyskania jeszcze lepszego smaku

PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy w dużym garnku na oliwie z odrobiną soli, aż odrobinę zmięknie.
  2. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i bakłażana oraz papryczkę chili i czarne oliwki.
  4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
  5. Następnie pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
  6. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż pomidory puszczą sok i zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
  7. Na koniec wszystko doprawiamy solą, chili i posypujemy świeżym tymiankiem.

Życzymy smacznego i dużo zdrowia 🙂 Harmonki

Jeżeli nie umiesz samodzielnie planować posiłków, a zdrowe odżywianie to ciągle problem, który planujesz rozwiązać – chętnie pomożemy! Sprawdź nasze diety na Thermomix i nie tylko i w końcu zacznij cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!

KUP TERAZ