Obiady

Biryani kalafiorowe z indykiem – pomysł na 15-minutowy lunch na Thermomix

Jeśli tylko lubisz smaki kuchni indyjskiej,  to mamy coś dla Ciebie! Stamtąd właśnie pochodzi przyprawa garam masala, w skład której wchodzą:

  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • kumin
  • kolendra
  • koper włoski czarny pieprz
  • kozieradka.

W Indiach dodawana jest do potraw by nadać im charakterystyczny aromat i smak.

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Kalafior – 400 g
  • Marchew – 30 g
  • Groszek zielony, mrożony – 30 g
  • Por – 50 g
  • Cebula – 80 g
  • Czosnek – 8 g
  • Indyk – 300 g
  • Garam masala – 10 g
  • Masło klarowane – 8 g
  • Sól himalajska – 5 g
  • Kolendra świeża – 10 g
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego dodajemy czosnek i miksujemy 2 s/obr. 10.
  2. Dodajemy różyczki kalafiora i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Przesypujemy do miseczki.
  3. Dodajemy połówki cebuli i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Przesypujemy do osobnej miseczki.
  4. Dodajemy marchew i rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
  5. Indyka kroimy w kosteczkę.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy rozdrobnioną cebulkę i dusimy ją przez chwilę.
  7. Dodajemy kawałki indyka i plasterki pora. Solimy do smaku i doprawiamy garam masala. Dusimy, aż indyk będzie gotowy.
  8. Dodajemy rozdrobnionego kalafiora i marchewkę, a następnie groszek.
  9. Wszystko dusimy przez około 10 min.
  10. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close