Obiady
Biryani kalafiorowe z indykiem – pomysł na 15-minutowy lunch na Thermomix
Jeśli tylko lubisz smaki kuchni indyjskiej, to mamy coś dla Ciebie! Stamtąd właśnie pochodzi przyprawa garam masala, w skład której wchodzą:
- goździki
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- kumin
- kolendra
- koper włoski czarny pieprz
- kozieradka.
W Indiach dodawana jest do potraw by nadać im charakterystyczny aromat i smak.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Kalafior – 400 g
- Marchew – 30 g
- Groszek zielony, mrożony – 30 g
- Por – 50 g
- Cebula – 80 g
- Czosnek – 8 g
- Indyk – 300 g
- Garam masala – 10 g
- Masło klarowane – 8 g
- Sól himalajska – 5 g
- Kolendra świeża – 10 g
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego dodajemy czosnek i miksujemy 2 s/obr. 10.
- Dodajemy różyczki kalafiora i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Przesypujemy do miseczki.
- Dodajemy połówki cebuli i rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Przesypujemy do osobnej miseczki.
- Dodajemy marchew i rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
- Indyka kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy rozdrobnioną cebulkę i dusimy ją przez chwilę.
- Dodajemy kawałki indyka i plasterki pora. Solimy do smaku i doprawiamy garam masala. Dusimy, aż indyk będzie gotowy.
- Dodajemy rozdrobnionego kalafiora i marchewkę, a następnie groszek.
- Wszystko dusimy przez około 10 min.
- Podajemy ze świeżą kolendrą.