DeseryZdrowy dzieciak

Ciasto jabłkowo-gryczane

Specjalnie na tę okazję przygotowałyśmy proste i zdrowe ciasto na bazie mąki gryczanej i jabłek. 🙂 Jest idealne dla naszej najukochańszej babci i najukochańszego dziadka. Dzieciaki też poradzą sobie z jego przygotowaniem z nasza małą pomocą. 🙂 Jeżeli dziadkowie chorują na cukrzycę lub inne choroby układu krążenia, zamieńcie miód na ksylitol – wtedy ciasto będzie miało niższy indeks glikemiczny. A czego my możemy im życzyć najbardziej, jak nie zdrowia! 🙂

SKŁADNIKI (na foremkę o średnicy 18 cm):
  • Jabłka – 3 szt.
  • Jajka – 3 szt.
  • Mąka gryczana – 130 g
  • Olej kokosowy – 60 g
  • Mleko roślinne (my przetestowałyśmy migdałowe i owsiane)* – 60 ml
  • Miód – 4 łyżki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Rodzynki – 1 garść
  • Orzechy włoskie lub pecan – 1 garść
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – szczypta
  • Sól – szczypta

*Mleka możesz zrobić samodzielnie. Zobacz nasze przepisy na: domowe mleko owsiane i waniliowe mleko migdałowe.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Foremkę natłuszczamy delikatnie olejem kokosowym lub masłem klarowanym i oprószamy mąką gryczaną.
  3. Do miski przekładam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i wyszystko mieszamy.
  4. Dodajemy jajka, mleko roślinne, rozpuszczony olej kokosowy i miód.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub używamy miksera/blendera, tak aby składniki się złączyły.
  6. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, a potem dodajemy je do masy.
  7. Dodajemy rodzynki i wszystko mieszamy łyżką.
  8. Ciasto przelewamy do foremki, posypujemy poszatkowanymi orzechami. Można oprószyć dodatkowo cynamonem.
  9. Pieczemy w piekarniku przez około 50 min.
    Smacznego 🙂

Na bazie mąki gryczanej świetnie wychodzi też ciasto marchewkowe.

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Foremkę natłuszczamy delikatnie olejem kokosowym lub masłem klarowanym i oprószamy mąką gryczaną.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, jajka, mleko roślinne, olej kokosowy i miód. Miksujemy 1 min/obr. 5.
  4. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy je do masy.
  5. Dodajemy rodzynki i wszystko mieszamy kopystką.
  6. Ciasto przelewamy do foremki, posypujemy poszatkowanymi orzechami. Można oprószyć dodatkowo cynamonem.
  7. Pieczemy w piekarniku przez około 50 min.

Smacznego! 🙂

Ciasto jabłkowe na dzień babci i dziadka

Ciasto jabłkowe na dzień babci i dziadka

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close