DeseryZdrowy dzieciak
Ciasto jabłkowo-gryczane
Specjalnie na tę okazję przygotowałyśmy proste i zdrowe ciasto na bazie mąki gryczanej i jabłek. 🙂 Jest idealne dla naszej najukochańszej babci i najukochańszego dziadka. Dzieciaki też poradzą sobie z jego przygotowaniem z nasza małą pomocą. 🙂 Jeżeli dziadkowie chorują na cukrzycę lub inne choroby układu krążenia, zamieńcie miód na ksylitol – wtedy ciasto będzie miało niższy indeks glikemiczny. A czego my możemy im życzyć najbardziej, jak nie zdrowia! 🙂
SKŁADNIKI (na foremkę o średnicy 18 cm):
- Jabłka – 3 szt.
- Jajka – 3 szt.
- Mąka gryczana – 130 g
- Olej kokosowy – 60 g
- Mleko roślinne (my przetestowałyśmy migdałowe i owsiane)* – 60 ml
- Miód – 4 łyżki
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Rodzynki – 1 garść
- Orzechy włoskie lub pecan – 1 garść
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona – szczypta
- Sól – szczypta
*Mleka możesz zrobić samodzielnie. Zobacz nasze przepisy na: domowe mleko owsiane i waniliowe mleko migdałowe.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Foremkę natłuszczamy delikatnie olejem kokosowym lub masłem klarowanym i oprószamy mąką gryczaną.
- Do miski przekładam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i wyszystko mieszamy.
- Dodajemy jajka, mleko roślinne, rozpuszczony olej kokosowy i miód.
- Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub używamy miksera/blendera, tak aby składniki się złączyły.
- Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, a potem dodajemy je do masy.
- Dodajemy rodzynki i wszystko mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do foremki, posypujemy poszatkowanymi orzechami. Można oprószyć dodatkowo cynamonem.
- Pieczemy w piekarniku przez około 50 min.
Smacznego 🙂
Na bazie mąki gryczanej świetnie wychodzi też ciasto marchewkowe.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Foremkę natłuszczamy delikatnie olejem kokosowym lub masłem klarowanym i oprószamy mąką gryczaną.
- Do naczynia miksującego przekładamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, jajka, mleko roślinne, olej kokosowy i miód. Miksujemy 1 min/obr. 5.
- Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy je do masy.
- Dodajemy rodzynki i wszystko mieszamy kopystką.
- Ciasto przelewamy do foremki, posypujemy poszatkowanymi orzechami. Można oprószyć dodatkowo cynamonem.
- Pieczemy w piekarniku przez około 50 min.
Smacznego! 🙂