Obiady
Cukinia faszerowana komosą ryżową i pietruszkowym pesto
Aromatyczna faszerowana cukinia z naładowanym czosnkiem pesto z pietruszki i orzeszków ziemnych to świetne połączenie. 🙂 Smakuje na ciepło jak i na zimno. To danie jest idealne na lunch do pracy, przekąskę na przyjęcie lub kolację. Zdrowe połączenie warzyw z porcją białka. 🙂 Idealne do diety paleo.
Sezon na cukinię rozpoczęty!
SKŁADNIKI:
- Komosa ryżowa – 1/2 szklanki
- Cukinia – 2 duże szt.
- Por – 1 mała szt.
- Suszone pomidory – 1 garść
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Masło klarowane – odrobina
- Sól – szczypta
- Płatki chilli – odrobina
- Pieprz – szczypta
SKŁADNIKI NA PESTO:
- Orzeszki ziemne – 1/2 szklanki
- Pietruszka – 1 duży pęczek
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Czosnek – 3-4 ząbki
- Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C.
- Cukinię dokładnie myjemy, przekrajamy na pół wzdłuż, a następnie łyżeczką wydrążamy z niej środek.
- Cukinię rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez około 15-20 minut, aż zmięknie.
- Pora kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy przez kilka minut na patelni na maśle klarowanym z odrobiną soli i płatkami chili.
- Pomidory suszone kroimy w kosteczkę i dodajemy do pora.
- Wsypujemy komosę ryżową i zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody.
- Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy odparuje cała woda.
- Na sam koniec dodajemy świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy i w ten sposób otrzymujemy farsz do naszej cukinii.
- Podpieczoną cukinie faszerujemy i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie możemy przygotować pesto – zajmie to zaledwie kilka minut. 🙂 Nie zawsze mamy w domu bazylię, ale przecież natka pietruszki nadaje się wyśmienicie. 🙂 I świetnie się łączy z orzeszkami ziemnymi! Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Jeśli używamy Thermomixa to składniki wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 20 s/obr. 7.SMACZNEGO !!!