Obiady

Cukinia faszerowana komosą ryżową i pietruszkowym pesto

Aromatyczna faszerowana cukinia z naładowanym czosnkiem pesto z pietruszki i orzeszków ziemnych to świetne połączenie. 🙂 Smakuje na ciepło jak i na zimno. To danie jest idealne na lunch do pracy, przekąskę na przyjęcie lub kolację. Zdrowe połączenie warzyw z porcją białka. 🙂 Idealne do diety paleo.

Sezon na cukinię rozpoczęty!

SKŁADNIKI:
  • Komosa ryżowa – 1/2 szklanki
  • Cukinia – 2 duże szt.
  • Por – 1 mała szt.
  • Suszone pomidory – 1 garść
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Masło klarowane – odrobina
  • Sól – szczypta
  • Płatki chilli – odrobina
  • Pieprz – szczypta
SKŁADNIKI NA PESTO:
  • Orzeszki ziemne – 1/2 szklanki
  • Pietruszka – 1 duży pęczek
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłocznia – 1/2 szklanki
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 3-4 ząbki
  • Płatki drożdżowe nieaktywne – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C.
  2. Cukinię dokładnie myjemy, przekrajamy na pół wzdłuż, a następnie łyżeczką wydrążamy z niej środek.
  3. Cukinię rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez około 15-20 minut, aż zmięknie.
  4. Pora kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy przez kilka minut na patelni  na maśle klarowanym z odrobiną soli i płatkami chili.
  5. Pomidory suszone kroimy w kosteczkę i dodajemy do pora.
  6. Wsypujemy komosę ryżową i zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody.
  7. Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy odparuje cała woda.
  8. Na sam koniec dodajemy świeży czosnek przeciśnięty przez praskę.
  9. Wszystko razem dokładnie mieszamy i w ten sposób otrzymujemy farsz do naszej cukinii.
  10. Podpieczoną cukinie faszerujemy i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
  11. W międzyczasie możemy przygotować pesto – zajmie to zaledwie kilka minut. 🙂 Nie zawsze mamy w domu bazylię, ale przecież natka pietruszki nadaje się wyśmienicie. 🙂 I świetnie się łączy z orzeszkami ziemnymi! Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Jeśli używamy Thermomixa to składniki wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 20 s/obr. 7.SMACZNEGO !!!

Faszerowana cukinia z komosą ryżową i pietruszkowym pesto

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close